Lördagen den 29 januari genomfördes PI och PR-seminariet via Zoom. Det var ARPIC (Assistant Rotary Public Image Coordinator) för zon 17-Sverige, Lars-Erik Rydbrant Järfälla Rotaryklubb, som kallat till seminariet.128 personer från Finland, Norge och Sverige lyssnade på föreläsningar och deltog i bikupesamtal. Fantastisk att kunna mötas så många trots avstånden.
Ros-Mari Lindfors från Skellefteå Rotaryklubb var moderator och höll ihop seminariet på ett föredömligt sätt.
 
Nedan presenteras föreläsarna och en kort sammanfattning av föredragen.
 
Lena Mjerskaug, Enebakk Rotaryklubb, berättade om sitt uppdrag som inkommande RID [Rotary International Director] för Zon 17-18. RID är Rotary Internationals ”förlängda arm” vars uppgift är att serva distriktsguvernörerna i de distrikt som ingår i zonen.
 
Anita Häggblom, Godby Rotaryklubb på Åland, berättade att hennes klubb under flera år engagerat sig i projektet ”Rädda Östersjön”. Hon berättade hur man i det projektet har valt att samarbeta mellan Rotaryklubbar och med andra aktörer.
 
Lars-Erik Rydbrant berättade om Rotarys varumärke och varför vi måste se lika ut.
 
Liz Thiam Brand Specialist på Rotarys huvudkontor i Evanston, var på bröllop och kunde inte delta men hade spelat in en video där hon berättade om varför det är viktigt att skaffa en licens om man vill trycka Rotarys hjul och namn på PR-material som text broschyrer, västar, kepsar etc samt på vilket sätt man kan få en licens om man behöver det.
 
Sari Miettinen jobbar på Rotarys Europakontor i Zürich och är support för de nordiska länderna, Polen och Baltikum. Hon berättade om vilka regler som gäller om man vill översätta ett amerikanskt dokument från Rotary International. Det kan nämligen inte vem som helst göra utan det finns utsedda, godkända översättare som ska göra det. I dag finns dock ett stort antal skandinaviska översättningar sparade på Rotary Learning Center.
 
Marta Hedberg-Granath är medlem i Järfälla Rotaryklubb och sammankallande i klubbens PR-kommitté. Hon berättade om hur PR-kommittén samarbetar med övriga kommittéer inom klubben för att komma överens om en bra kommunikationsplan och få ut information om Rotary med hjälp av så många klubbmedlemmar som möjligt.
 
Carina Kauppila är medlem i Kiruna Rotaryklubb. Hon berättade om de öppna klubbmöten som hennes klubb arrangerat på Hotell Ferrum i Kiruna dit allmänheten har hälsats välkommen på ett lunchmöte med föredrag. Vi fick veta hur det hela startade och hur klubben har gått tillväga för att planera och genomföra dessa möten samt vilken uppmärksamhet det rönt i närområdet och hur många nya Rotarymedlemmar de nu har att ta hand om i klubben tack var de öppna mötena.
 
Ett fantastiskt bra seminarium, en stor eloge till alla som gjort det möjligt.
 
31 januari 2022, Roland Johansson