Publicerad av Kim Hall den 05 Mar 2021
Efter artikeln i Rotary Norden nr 1 2021 om de bindor Elisabet Jensen syr och/eller klipper till och som sedan skickas ned till afrikanska flickor har uppmärksammats. Tygbindorna gör det möjligt för flickor på den lilla Ön Ukerewe i Victoriasjön i Tanzania kan gå i skolan alla skoldagar. Eva Nilsson, medlem i Höganäs Rotaryklubb och hennes nästkusin Kjell Friberg kontaktade Elisabet Jensen och skänkte material till bindorna. Där i säcken fanns även nål och tråd till Elisabets stora glädje. Inom Rotary hjälps vi åt. SERVICE ABOVE SELF.
Under Elisabets vistelser på en liten ö Ukerewe i Victoriasjön i Tanzania hos en mycket fattig befolkning lärde hon sig av engelska vänner att sy bindor som går att återanvända, vilket är genialiskt.   
Orättvisorna i skolundervisningen var inte bara beroende på fattigdom.
– Får flickorna inget stöd i skolarbetet utan tvingas vara hemma från skolan en vecka varje månad, hur motiverade blir de då att fortsätta skolarbetet. Ingen verkar ju bry sig, säger Elisabet Jensen.  
 
Vill ni stödja verksamheten tar Elisabet gärna emot tyger, lakan, påslakan, gardiner, handdukar, dukar, band, tråd, nålar, knappnålar, kardborrband (att sy på inte klistra på), tygfärger i alla färger.
 
– Jag tvättar och färgar och går det inte att använda kastas det. Jag har vackra förkläden och tygpåsar som jag gärna lämnar till den som är villig att ge en lite större slant. Många har dem som gå-bort-presenter eller som inköpskassar, lägger i en flaska vin eller blomma. Förklarar man vart pengarna går, blir de flesta människor intresserade. 
 
Kontakta: Elisabet Jensen
President
Helsingborg Sofiero Rotaryklubb.