Första onsdagen i månaden, kl 19.00, till och med 7 juni 2023 är det Rotary Wednesday Night Live. En talkshowinspirerad sändning med inbjudna gäster kring månades tema och andra aktuella ämnen. Inspiration och information om vad som händer i Rotary, The Rotary Foundation och de många viktiga projekt som bedrivs i klubbarna och trevlig underhållning i varje program.  

2023

Rotary Wednesday Night Live den 3 maj kan ses här.

Denna gång görs utblickar i världen från studion i Burlöv. Daniel Muruka, som leder Rotary Doctors arbete i Kenya kommer till studion, likaså Kirsten Curliss, utbytesstudent från Kanada, som berättar om sina upplevelser. Arbetet med att etablera en Rotaryklubb på Rosengård fortsätter, vi kommer att få höra lite om hur det har gått sen sist de var på besök i studion. Som vanligt blir det utblickar i distriktet kring vad som händer och sker och vi får uppdateringar kring The Rotary Foundation av Viveca Serder.

 

Rotary Wednesday Night Live den 5 april kan ses här.

Genom olika typer av projekt och kampanjer ser Rotary till att göra världen friskare. Temat för april är Maternal and Child Health. I programmet den 5 april 19.00 kommer vi får färska rapporter kring projektet i Vietnam med läpp-käk-gomspaltsoperationer. Mellan den 24-30 april är det World Immunization Week och med anledning av det får vi information kring PolioPlus Society och hur man kan bli medlem. 

 

Rotary Wednesday Night Live den 4 mars kan ses här.

Den här onsdagen är temat "Rotary gör skillnad". I mer än ett år har kriget i Ukraina pågått. Jordbävning drabbade Turkiet och Syrien för några veckor sedan. Vad gör Rotary? Det blir också ett samtal med två deltagare i Rotarys ungdomsutbyte om hur kontakten med andra människor och kulturer kan bidra till fred. Och mycket annat.
 

Rotary Wednesday Night Live den 1 februari kan ses här. 

Arbetet för fred och fredliga konflikt­lösningar är viktigt för Rotary. Genom att vara en världsomspännande orga­nisa­tion ägnar vi oss åt kontakt­skapande människor emellan och ökar förståelsen för varandra och varandras likheter och olikheter. I februaris Rotary Wednesday Night Live den 1 februari klockan 19 får vi veta mer om Rotary Peace Centers och möta en Rotary Peace Fellow från Kanada. Vi träffar också en av årets utbytesstudenter via Rotary Youth Exchange, får höra mer om Rotary Lomma-Bjärreds bidrag till Ukraina m.m.
 

Rotary Wednesday Night Live den 4 januari kan ses här.

I guvernörens talkshow Rotary Wednesday Night Live den 4 januari kunde vi se och höra Elisabet Jensen – som berättade om vad Empowering Girl-gänget har gjort och kommer att göra, Knud Jensen – som informerade om hur de insamlade medlen vid distriktsinsamlingen 2020/21 användes för agroforestry i Kenya, Viveca Serder – som gav en uppdatering om TRF samt Tomas Andrén, som berättade om Aquabox.

 

2022

Rotary Wednesday Night live den 7 december kan ses här.

Temat för december månad i Rotary är Disease Prevention and Treatment Month, månaden med fokus på att bekämpa sjukdomar. Stor del av Rotary Wednesday Night Live ägnades åt detta tema och det arbete som Rotary Doctors Sweden har gjort, gör och kommer arbeta med på det nya året.
 

Rotary Wednesday Night live den 3 november kan ses här.

The Rotary Foundation är temat för november månad och därmed också vad som var i fokus under Rotary Wednesday Night Live onsdagen den 3 november. Programmet inleds av Per Höyen, Trustee i The Rotary Foundation från vår del av världen som gav sina perspektiv på The Rotary Foundation. Från det globala perspektivet tar vi steget till vårt eget distrikt och Viveca Serder, District Rotary Foundation Chair, som berättade om sina uppdrag kopplat till TRF. Knud Jensen återrapporterade kring Agroforestry som fått bidrag vid förra årets distriktsinsamling.
 Vi fick tips på hur vi kan samla in pengar till The Rotary Foundation. Handgripliga tips från Torkil Rönne, som är ansvarig för fundraising till The Rotary Foundation, men även med exemplet Lund-Ideon Rotaryklubb och Lundaspexarna. Ett mångårigt samarbete som samlat in stora summor till välgörande ändamål. Vi fick en försmak om vad man kan uppleva den 23 november om man är på plats i AF-borgen, Lund, och ser det klassiska spexet Djingis Khan.
 

Rotary Wednesday Night live den 6 oktober kan ses här.

Denna gång handlade Rotary Wednesday Night Lives om mentorskap och ungt ledarskap. Vi inledde programmet med att prata om det nystartade samarbetsprojektet mellan NyföretagarCentrum Öresund och Rotary Distrikt 2390. Vi pratade om bakgrunden till projektet och hur vi som rotarianer kan agera mentorer till nya företagare. Ett koncept som bygger på att klubben kan bidra med nätverk till en nyföretagare och nyföretagaren får ovärderliga kontakter och kunniga mentorer att samtala med. Allt i linje med månades tema "Economics and Community Development".
 En uppskattad ledarskapsutbildning för yngre är RYLA - Rotary Youth Leadership Awards. I programmet fick vi lära oss mer om RYLA, både lokalt och internationellt. Bland annat gästades programmet med deltagare från Houston, Texas, som gav det internationella perspektivet på RYLA.

 

Rotary Wednesday Night Live den 7 september kan ses här.

Den 7 september sände dist­rikts­guver­nör­en sep­tem­ber­upp­lagan av sin talkshow Wednesday Night Live inför en talrik publik i Bur­lövs­stu­dion. Nu kan du se inspel­ning­en. Den här gången möter du bland annat Jan-Erik Sääf, musikern som sprang barfota och samlade in 22.000 kr till End Polio Now. Före­trädare för Helsingborg-Landborgen berättar om hur klubben givit flickor på landsbygden i Kosovo möjlighet till skolgång. Och så får vi information från Claes Rönnqvist som cyklar halva Sverige runt för End Polio Now.

 

Rotary Wednesday Night Live den 3 augusti kan ses här.

RI-presidenten Jennifer Jones har ett speciellt fokus på medlemsvård. Hur tar vi hand om medlemmarna och får dem trivas? Hur fångas på bästa sätt medlemmarnas engagemang och intresse? Och hur blir vi ännu bättre på inkluderande mångfald?

 

Rotary Wednesday Night Live den 6 juli kan ses här.

Kvällens program kommer lägga tonvikten på det nya år som börjat och det år som vi lämnar bakom oss. Från Serve to change lives till Imagine Rotary. Med oss kommer vara Lena J Mjerskaug som nyss tillträtt uppdraget som ledamot av Rotar International Board of Directors. Vi samtalar också med hennes företrädare Virpi Honkala om åren som gått.
 
På plats i studion har vi avgångne Assisterande Guvernör Hans Järvestam som reflektera kring sina tre år som Assisterande Guvernör för Rotary i södra Skåne. Vi kommer även möta nya Assisterande Guvernörer och olika Chairs för distriktets kommittéer.
 
Givetvis blir det TRF NEWS med Viveca Serder. Vi kopplar upp oss till Ukraina och pratar med Oksana Tyupa för att höra vad vi kan ytterligare bidra med. Vi får reda på vad som hänt runt om i distriktet den senaste månaden och vad guvernören hittat på.
 
För underhållningen ikväll står Eleonore Allansson för. Eleonore fick Svedala Rotaryklubbs kulturstipendium 2019.

 

Rotary Wednesday Night Live den 1 juni kan ses här.

Programmet den 1 juni har verkligen allt och lite till. Vi börjar med Guvernörens lite mer traditionella inledning och går sedan över till TRF NEWS med Viveca Serder. Därefter får vi besök från Sydafrika av Robin och Edie Jones som pratade om SOUNS där. Edie visade handgripligen på hur undervisningen går till. SOUNS är en del av ett Global Grant-projekt och Ing-Britt Böiers, Landskrona-Citadell Rotaryklubb, och projektledare Camilla Fjellström, Landskrona-Glumslöv Rotaryklubb, berättade hur projektet fortskrider i Landskrona.
 
Sonja Andersson berättade om vad som händer på Ven nu när Sommar Rotary kommer igång igen och vi fick senaste nytt från Lagrådet med Peter Lindqvist. I dagarna har H22 City Expo i Helsingborg invigts och Annika Skoglund berättade vad Rotaryklubbarna i Helsingborg gör under denna mässa.
 
Avslutningsvis blev det information om vad som hänt den senaste månaden i distriktet och vad som är på gång. Dessutom blir det återkoppling kring vår insamling och insatser för flyktingarna i Ukraina. Givetvis varvat med trevlig musik från Zaimoon.

 

Rotary Wednesday Night Live den 4 maj kan ses här.

Rotary är en hållbar organisation 
Nio månader med det sjunde fokusområdet - vad har hänt? Rotary fick den 1 juli 2021 ett sjunde fokusområde "Protecting the Environment". Två år tidigare etablerades en hållbarhetskommitté i vårt distrikt.
        Vad gör Rotary för att bira till en långsiktigt hållbar utveckling i vår värld? Vad kan jag som enskild rotarian göra? Vad kan min klubb göra för att bli lite mer klimatsmart? Kring detta hade vi ha ett samtal med Helena Wolf Tillborg, Lund-Ideon Rotaryklubb och tidigare guvernör Stefan Knutsson, Lomma-Bjärred Rotaryklubb. Helena är doktor i fysik vid Uppsala Universitet och har en EMBA-examen från Handelshögskolan i Göteborg. Stefan är chair för distriktets hållbarhetskommitté.
        Vi fick också besök i studion av Håkan Samuelsson från Ystad Rotaryklubb som berättade om deras projekt med "Rotaryfisken" som sätter fokus på plast. Fisken som skapas kommer att kunna användas vid insamling av plast och Rotaryklubben informerar om plast och End Plastic Soup.
        I programmet hade vi också ett inslag kring vårt bidrag till Ukraina. Tidigare guvernör i Rotary Distrikt 2232, Ukraina, Mykola Stebljanko, berättade om läget i Ukraina och hur de använder de pengar som sänks till dem. Vårt distrikt har bidragit med 50 000 kronor. Inledningsvis blev det TRF NEWS från Viveca Serder, och underhållning av Zaimoon, som spelade två egenkomponerade låtar. Det blev avslutades med att få koll på vad Guvernören hittat på den senaste månaden och vad som hänt i distriktet.
        Denna sändning gjordes tillsammans med Rotary distrikt i Sverige Online. Detta var deras sändning nummer 10. Mer än 700 deltagare har Rotary Online haft så här långt. Konceptet är utarbetat för att bevara och utveckla Rotarys kärnvärden gränslöst. Christer Wikström från Örnsköldsvik är projektledare för detta.

 

Rotary Wednesday Night Live den 6 april kan ses här.

Vi arbetar för en friskare värld
Rotary tillgängliggör högkvalificerad vård för mödrar och barn
så att deras livslängd förbättras och de ges förutsättningar att växa.

Så inleds informationen om månades tema "Maternal and child health". Vackra ord är en sak. Agerande är något annat. Vi fick träffa Annika Skoglund och Göran Pålsson från Helsingborg-Kärnan Rotaryklubb och Huba Marton och hela Odorheiu-Secuise Rotary Club som arbetat tillsammans för bättre tandvård i Rumänien.
        Vi fick därefter lära oss om ett projekt för bättre öronhälsa i Angola. Det var Åke Reimer från Falsterbo-Vellinge Rotaryklubb och Birgitta Ilestam, Malmö-Triangeln Rotaryklubb, som berättade om projektet. En film om hur öroninfektioner kan behandlas togs också fram som en del av projektet. Filmen nås här.  
        Distriktets insamling med anledning av kriget i Ukraina har inbringat nästan 140 000 kronor totalt. Vi har betalt ut 39 900 kronor till Distrikt 2231, Polen, och i kvällens program berättade tidigare guvernör Barbara Pawlisz från Sopot International Rotary Club om vad pengarna använts till.  
        Som vanligt blev det TRF NEW från Viveca Serder, underhållning av Zaimoon och lite koll på vad Guvernören hittat på den senaste månaden och vad som är på gång i distriktet i april. 

 

Rotary Wednesday Night Live den 2 mars kan ses här.

Vi bara öppnar kranen. Rent vatten kommer ut. Dricksfärdigt. Gott och njutbart.
En självklarhet för oss, men en lyx för så många andra. Ett av Rotarys viktigaste arbeten är att förse världen med rent vatten och funktionerande sanitetslösningar.
      Temat för mars inom Rotary är Water, Sanisation and Hygiene - vatten, sanitet och hygien. I programmet lyfter vi fram två initiativ som visar hur man som enskild rotarian och som klubb kan arbeta för att säkerställa att fler människor i världen får rent vatten. Kristian Rankloo, Burlöv-Karstorp Rotaryklubb, rapporterade direkt från Uganda där han var och arbetade bland annat med ett vattenprojekt.
      I studion hade vi Jan Krappe, Eslöv-Sallerup Rotaryklubb, och Ingemar Jeppsson, Eslöv Rotaryklubb, båda tidigare presidenter i sina respektive klubbar kommer prata om deras genesamma brunnprojekt i Kenya. Ett projekt som genomfördes under föregående år. Dessutom avslöjare de oväntad bonus av projektet. 
      Som vanligt blev det TRF NEW från Viveca Serder, underhållning av Zaimoon och lite koll på vad Guvernören hittat på den senaste månaden. Situationen i Ukraina berördes också. 
 
 

Rotary Wednesday Night Live den 2 februari kan ses här.

Rotary gör mycket gott i världen, på olika sätt och i olika projekt. Arbetet för att skapa en värld i fred är kanske ändå det mest övergripande för oss. Temat för februari är Peace and Conflict Prevention, Främja fred. 
      En viktig del av Rotarys arbete för fred är Rotary Peace Centers. Som ett av sju universitet i världen står Uppsala universitet som värld för Rotary Peace Center. Mer om detta kommer Sonja Andersson, en av distriktets tidigare guvernörer och vår kontaktperson kring Rotary Peace Center berätta i kvällens sändning.
      Efter en konflikt är det viktigt att åter skapa en struktur i samhället. Under 1990-talet pågick konflikten på Balkan. Assisterande Guvernör Hans Järvestam var yrkesverksam på Balkan och hjälpte till att starta upp Rotaryklubbar efter kriget. 
      Den 20 januari presenterade Rotary International President-Elect Jennifer Jones sina tankar inför kommande Rotaryår och sitt tema "Imagine Rotary". Mer om detta kommer det bli i programmet. 
      Avslutningsvis får vi återkoppling från tidigare guvernör Stefan Knutsson kring förra årets distriktsinsamling och vad pengarna använts till. Som vanligt får vi TRF NEW från Viveca Serder och underhållning av Zaimoon och lite koll på vad Guvernören hittat på den senaste månaden. Givetvis så får vi reda på vinnaren i månadens lotteri också.

 

Rotary Wednesday Night Live den 5 januari kan ses här.

Årets första Rotary Wednesday Night Live sändes den 5 januari blev ännu ett fullspäckat program om Rotary och rotarianers engagemang. På besök i studion är Past Rotary International Director Kjell-Åke Åkesson, hedersmedlem i Hörby Rotaryklubb. Han berättade om vad Rotary betytt för honom och gav några inblickar i olika projekt han varit delaktig i under åren. Vi fick även veta hur han löste utmaningen med hönan som skulle med hem från Afrika. 
 Elisabet Jensen, Chair för distriktskommittén Empowering Girls berättade hur hennes engagemang mot kvinnlig könsstympning väcktes och vad vi kan gör. Vi fick även en bild av vad kommittén hunnit med att göra och vad som står på agendan framåt. Mer om kommittén finns på distriktets hemsida. Empowering Girls är ett av Rotary International President Shekhar Mehtas initiativ. 
 Avslutningsvis får vi veta med om Malmö-Öresunds projekt Moment 22. Projektansvarig Jette Rönne och Leif Isie berättade om projektet. Vad som var upprinnelsen till det, vad som gjorts och vad som kommer framöver. Dessutom fick vi konkreta exempel på hur detta projekt är helt i linje med årets tema "Serve to change lives". Moment 22 är ett projekt som bland annat fått finansiering via The Rotary Foundation.
 Som vanligt inleddes programmet med TRF NEWS från Viveca Serder. Dessutom underhållning av Zaimoon, bland annat med egenskriven musik, och uppdatering kring vad som händer Distriktet runt.
 
 

Rotary Wednesday Night Live den 2 februari kan ses här.

Rotary gör mycket gott i världen, på olika sätt och i olika projekt. Arbetet för att skapa en värld i fred är kanske ändå det mest övergripande för oss. Temat för februari är Peace and Conflict Prevention, Främja fred. 
 En viktig del av Rotarys arbete för fred är Rotary Peace Centers. Som ett av sju universitet i världen står Uppsala universitet som värld för Rotary Peace Center. Sonja Andersson, en av distriktets tidigare guvernörer och vår kontaktperson kring Rotary Peace Center berättade om detta i programmet.
 Efter en konflikt är det viktigt att åter skapa en struktur i samhället. Under 1990-talet pågick konflikten på Balkan. Assisterande Guvernör Hans Järvestam var yrkesverksam på Balkan, som polis under och efter konflikten, och hjälpte till att starta upp Rotaryklubbar efter kriget. Lyssna till Hans berättelser från Balkan. 
 Den 20 januari presenterade Rotary International President-Elect Jennifer Jones sina tankar inför kommande Rotaryår och sitt tema "Imagine Rotary". 
 Avslutningsvis fick vi en återkoppling från tidigare guvernör Stefan Knutsson kring förra årets distriktsinsamling och vad pengarna använts till. Som vanligt blev det TRF NEW från Viveca Serder, underhållning av Zaimoon och lite koll på vad Guvernören hittat på den senaste månaden. 

 

2021

Rotary Wednesday Night Live från den 7 juli kan ses här.

Programmet innehöll information om The Rotary Foundation, samtal kring årets som varit och året som är på gång. Årets klubb 2020-2021, Malmö International Rotary Club, intervjuades och vi fick rapporter i Distriktet runt från skräpinsamlingsaktiviteter på Världsmiljödagen den 5 juni och rapport kring hur Distriktsinsamlingen gick. Dessutom livemusik i studion.
 

Rotary Wednesday Night Live den 4 augusti kan ses här.

Onsdagen den 4 augusti var det åter första onsdagen i månaden. Augusti är månaden för "Medlemskap och klubbutveckling" inom Rotary världen över. Dessa frågor var också i fokus under kvällens sändning. Medlemskap och klubbutveckling är frågor som engagerar och berör. Rotary International President Shekhar Mehta 2021-2022 har satt som mål att Rotary ska vid utgången av detta Rotaryår ha 1,3 miljoner medlemmar. Vårt distrikt har i dagsläget drygt 2 500 medlemmar.
 

Rotary Wednesday Night Live den 1 september kan ses här.

September är månaden för "Basic Education and Literacy" (Grundläggande utbildning och läskunnighet). Med detta som tema fick vi den 1 september lära oss mer kring olika projekt som Rotary har bedrivit och bedriver för att ge fler människor i världen tillgång till kunskap. Basic Education and Literacy är ett av Rotarys sju fokusområden och viktiga för projekt finansierade via The Rotary Foundation. 
Vi fick lära oss mer om SOUNS-projektet som drivs av klubbarna i Landskrona och kortfattat om andra projekt kopplat till detta fokusområde. 
Ansökningstiden för kommande år av ungdomsutbyte är öppen och vi fick lära oss mer om Rotary Ungdomsutbyte. Tre av de sju Assisterande Guvernörerna var på plats och presenterade sig samt vi informerades om Rotary i Helsingborg och Höganäs arbete inför nästa års stadsdelsmässa, H22. Dessutom underhållning och dragning i månadslotteriet. 
 

Rotary Wednesday Night Live den 6 oktober kan ses här.

Onsdagen den 6 oktober handlade Rotary Wednesday Night Lives om mentorskap och ungt ledarskap. Vi inledde programmet med att prata om det nystartade samarbetsprojektet mellan NyföretagarCentrum Öresund och Rotary Distrikt 2390. Vi pratade om bakgrunden till projektet och hur vi som rotarianer kan agera mentorer till nya företagare. Ett koncept som bygger på att klubben kan bidra med nätverk till en nyföretagare och nyföretagaren får ovärderliga kontakter och kunniga mentorer att samtala med. Allt i linje med månades tema "Economics and Community Development". 
En uppskattad ledarskapsutbildning för yngre är RYLA - Rotary Youth Leadership Awards. I programmet fick vi lära oss mer om RYLA, både lokalt och internationellt. Bland annat gästas programmet med deltagare från Houston, Texas, som gav det internationella perspektivet på RYLA.
Houston, Texas, är värdstad för Rotary International Convention i juni nästa år och vi fick information om vad som kommer hända där. 
Vi bekantade oss mer med två av våra sju Assisterande Guvernörer. Det blir utblickar i Distriktet runt till Simrishamn, Malmö, Staffanstorp och Lomma samt en tur till Prag.
 

Rotary Wednesday Night Live den 3 november kan ses här.

The Rotary Foundation är temat för november månad och därmed också vad som var i fokus under Rotary Wednesday Night Live onsdagen den 3 november. Programmet inleds av Per Höyen, Trustee i The Rotary Foundation från vår del av världen som gav sina perspektiv på The Rotary Foundation. Från det globala perspektivet tar vi steget till vårt eget distrikt och Viveca Serder, District Rotary Foundation Chair, som berättade om sina uppdrag kopplat till TRF. Knud Jensen återrapporterade kring Agroforestry som fått bidrag vid förra årets distriktsinsamling. 
 
Vi fick tips på hur vi kan samla in pengar till The Rotary Foundation. Handgripliga tips från Torkil Rönne, som är ansvarig för fundraising till The Rotary Foundation, men även med exemplet Lund-Ideon Rotaryklubb och Lundaspexarna. Ett mångårigt samarbete som samlat in stora summor till välgörande ändamål. Vi fick en försmak om vad man kan uppleva den 23 november om man är på plats i AF-borgen, Lund, och ser det klassiska spexet Djingis Khan. 
Utdelning av diplom till klubbar som framgångsrikt bidragit till The Rotary Foundation under föregående år samt besök från Sao Paolo. Vi hade även dragning i lotteriet, uppföljning av insamlingen inför och med anledning av World Polio Day plus rapport från ett antal av guvernörens klubbesök. Dessutom information kring Distriktsguvernör 2022-2023 och givetvis underhållning av Zaimoon.

 

Rotary Wednesday Night Live den 1 december kan ses här.

Temat för december månad i Rotary är Disease Prevention and Treatment Month, månaden med fokus på att bekämpa sjukdomar. Stor del av Rotary Wednesday Night Live ägnades åt detta tema och det arbete som Rotary Doctors Sweden har gjort, gör och kommer arbeta med på det nya året.  
 Sedan starten 1988 arbetar Rotarys Doctors, även känt som Läkarbanken, med att förbättra hälso- och sjukvård för familjer som annars skulle vara utan sådan. Genom att samverka med lokalsamhället och lokala myndigheter, ska Rotary Doctors förbättra tillgången till och kvalitén på hälso-och sjukvården så att ohälsa kan förebyggas och behandlas. Vi fick höra om Rotary Doctors iprogrammet dels från CG Olofsson, som suttit i Rotary Doctors styrelse under många år, dels från överläkare Anders Dybjer som nyligen varit i Kenya. 
Under programmet träffade vi Assisterande Guvernör Annika Skoglund, avgående AG för Rotary i Helsingborg och Höganäs, Karl-Erik Grevendahl, AG för Rotary i Malmö, och Lena Bosson, inkommande AG för Rotary i Helsingborg och Höganäs.
 Det blev uppdateringar kring The Rotary Foundation från Viveca Serder, dragning i månadslotteriet samt information från Nathalie Reinholds kring den nyss genomförda RYLA-utbildningen i Helsingborg. Dessutom information om vad distriktsguvernören gjort i november och givetvis underhållning av Zaimoon.