I många länder främst länder söder om Sahara förekommer barnäktenskap. 30.000 flickor under 18 års ålder blir dagligen bortgifta mot lite boskap som ersättning! Hon har då inte hunnit gå ur skolan. Ofta får hon ett liv som en av många fruar. Hon bor långt ifrån sin egen familje och blir isolerad. Mannen är äldre. Hon blir gravid och blir hon ett av de många barn som själva föder barn.
Hon är könsstympad, vilket kan utveckla sig till att hon dör under kniven eller efteråt. 800 flickor dör varje dag av sin könsstympning. Men varför får detta fortgå.
I Sverige har man frågat kvinnor och män som kommer från länder med denna "kultur"? hur de ställer sig till kvinnlig könsstympning. De har bott i Sverige under en längre tid och är väl etablerade i det svenska samhället. 25% av dem kan tänka sig att könsstympa sina döttrar. Polisen har tagit fram ett pass som man ger familjer från länder där könsstympning försiggår. I passet kan man läsa den svenska lagstiftningen som förbjuder könsstympning. Den kan vara som ett skydd för flickan när hon besöker sitt hemland. Könsstympar man sin dotter får man två till 10 års fängelse.
Detta är taget ur den bildserie som finns på Internet Rotary.org
NAFGEM ger flickor som inte har någon talan en röst!
Könsstympning av flickor är ett omfattande problem i världen. Trots att fler och fler länder förbjuder kvinnlig könsstympning tar det tid att förändra en så djupt rotad sedvänja. Det görs flera tusen könsstympningar varje dag i Afrika. Könsstympningarna innebär fruktansvärda övergrepp med fysiska och psykiska lidanden till följd. Fem till tio procent av flickorna dör till följd av övergreppen.
NAFGEM står för Network Against Female Genital Mutilation (Nätverk mot kvinnlig könsstympning) och är en obunden organisation som sedan 1998 är baserad i norra Tanzania. Den har bidragit till att tystnadskulturen kring könsstympning håller på att brytas. NAFGEM arbetar brett och genomför bland annat informationskampanjer i samband med folkliga arrangemang, har radioprogram och undervisar i skolor, anordnar läger och idrottsevenemang. Organisationen har ett omfattande uppsökande arbete ute i byarna där civilsamhället är svagt och samlar klanhövdingar och ledare och organiserar och stöttar kvinnogrupper och driver förskolor. Man tar upp frågor om flickors mänskliga rättigheter och de skadliga konsekvenser som är av barnäktenskap, könsstympning och tidiga graviditeter. Kvinnor som ägnat sig åt könsstympning får hjälp att omskolas och få en annan utkomst. Man identifierar flickor i riskzonen och erbjuder skyddat boende tills familjerna förbinder sig att inte låta könsstympa flickan. NAFGEM stöttar flickors skolgång och vill starta en yrkesskola så att flickor kan utbilda sig och få egen försörjning.
Rotaryklubben Louis De Geer i Norrköping har slutit ett avtal direkt med NAFGEM och har ett insamlingsprojekt man kan läsa om på nafgemprojektet.se.
Myra Ekström, pensionerad präst i Svenska kyrkan, rotarian och numera bosatt i Malmö är kontaktperson. Hon är med i Empowering Girls-kommittén i Distrikt 2390 och föredragshållare myraekstrom@gmail.com.
Director för NAFGEM, Dr Francis Selasini



Flickfrids broschyr om KKS
Carl-Axel Ekman och Malin Sävstam Ahlstrand omgiven av flickor från det internat han byggt upp för 100 föräldralösa flickor. På skolan går dessutom 400 flickor

Min Rotaryklubb är Helsingborg Sofiero RK. Jag har varit medlem i ca 4 år. Förra året var jag president i klubben. I år har jag fått ett uppdrag att vara chair för Empowering Girls i vårt distrikt.



Civilekonom och konsult inom organisation, ekonomi o liknande för företag och organisationer i främst Sverige och Danmark.
Ordförande i distriktets The Rotary Foundation-kommitté under flera år och skattmästare i Rotary Doctors Sweden 2014–2020 samt flera andra uppdrag i distrikt 2390.



