Luul Jama på Existera tar emot Flickapriset från Dona Hariri, ordförande i juryn för Flickapriset, Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige och Thea från Plan International Sveriges ungdomsråd.
Shekhar Mehtas önskan att stötta flickor genom initiativet Empowering Girls
<div>Shekhar Mehtas önskan att stötta flickor genom initiativet Empowering Girls</div>
Projekt NAFGEM - Artikel av Myra Ekström
NAFGEM ger flickor som inte har någon talan en röst!
Könsstympning av flickor är ett omfattande problem i världen. Trots att fler och fler länder förbjuder kvinnlig könsstympning tar det tid att förändra en så djupt rotad sedvänja. Det görs flera tusen könsstympningar varje dag i Afrika. Könsstympningarna innebär fruktansvärda övergrepp med fysiska och psykiska lidanden till följd. Fem till tio procent av flickorna dör till följd av övergreppen.
NAFGEM står för Network Against Female Genital Mutilation (Nätverk mot kvinnlig könsstympning) och är en obunden organisation som sedan 1998 är baserad i norra Tanzania. Den har bidragit till att tystnadskulturen kring könsstympning håller på att brytas. NAFGEM arbetar brett och genomför bland annat informationskampanjer i samband med folkliga arrangemang, har radioprogram och undervisar i skolor, anordnar läger och idrottsevenemang. Organisationen har ett omfattande uppsökande arbete ute i byarna där civilsamhället är svagt och samlar klanhövdingar och ledare och organiserar och stöttar kvinnogrupper och driver förskolor. Man tar upp frågor om flickors mänskliga rättigheter och de skadliga konsekvenser som är av barnäktenskap, könsstympning och tidiga graviditeter. Kvinnor som ägnat sig åt könsstympning får hjälp att omskolas och få en annan utkomst. Man identifierar flickor i riskzonen och erbjuder skyddat boende tills familjerna förbinder sig att inte låta könsstympa flickan. NAFGEM stöttar flickors skolgång och vill starta en yrkesskola så att flickor kan utbilda sig och få egen försörjning.
Rotaryklubben Louis De Geer i Norrköping har slutit ett avtal direkt med NAFGEM och har ett insamlingsprojekt man kan läsa om på nafgemprojektet.se.
Myra Ekström, pensionerad präst i Svenska kyrkan, rotarian och numera bosatt i Malmö är kontaktperson. Hon är med i Empowering Girls-kommittén i Distrikt 2390 och föredragshållare myraekstrom@gmail.com.
Director för NAFGEM, Dr Francis Selasini
<div>Projekt NAFGEM - Artikel av Myra Ekström</div>
Rotary Internationals lagråd antog 2016 ett uttalande mot kvinnlig könsstympning
I Landskrona bidrar Rotarys projekt FlickFrid till detta arbete genom att ge saklig information om konsekvenserna av kvinnlig könsstympning (FGM). Utgångspunkten är att varje individ har rätt att bestämma över sin egen kropp.
Projektet FlickFrid startade under 2016 på uppdrag av Landskrona-Citadell RK.
Projektet har som mål att utbilda informatörer inom relevanta enheter i kommunen samt att samla in bidrag som kan användas på lokal, nationell och internationell nivå i redan pågående projekt, t.ex. Projekt Garissa i Kenya.
Projektet har förankring i Landskrona stad. Vårt mål är att Landskrona stad ska arbeta för att bli en föregångare när det gäller arbete med att sprida kunskap om FGM och dess konsekvenser och på så vis bidra till att könsstympning stoppas.
En viktig punkt är att involvera pojkar och män.
Fotbollslaget som säger nej till kvinnlig könsstympning (FGM)
Flera organisationer är med och skänker pengar
Flickfrids broschyr om KKS
Carl-Axel Ekman och Malin Sävstam Ahlstrand omgiven av flickor från det internat han byggt upp för 100 föräldralösa flickor. På skolan går dessutom 400 flickor
<div>Rotary Internationals lagråd antog 2016 ett uttalande mot kvinnlig könsstympning</div>
Distriktskommittén Empowering Girls 2390
I år är det flickans tur att uppmärksammas, få chans att synas och göra sin stämma hörd. I vår del av världen är det självklart att flickor har samma mänskliga värde och rättigheter som pojkar. För många förhåller det sig inte riktigt på det viset. Man räknar med att det borde ha funnits 140 miljoner fler flickor på vår jord. Från 1990 har det i vissa regioner fötts 25% fler pojkar än flickor. Det är alltså farligt att vara flicka i vissa regioner! Redan i fosterstadiet är det farligt ! Flickfoster väljs bort. De blir aborter. Nyfödda flickor kan bli utsatta för barnamord eller bli så gravt vanvårdade att de till sist dör. Under de senaste 30 åren har flickor utsatts för ständig undernäring utan att någonting åtgärdats.
I många länder främst länder söder om Sahara förekommer barnäktenskap. 30.000 flickor under 18 års ålder blir dagligen bortgifta mot lite boskap som ersättning! Hon har då inte hunnit gå ur skolan. Ofta får hon ett liv som en av många fruar. Hon bor långt ifrån sin egen familje och blir isolerad. Mannen är äldre. Hon blir gravid och blir hon ett av de många barn som själva föder barn.
Hon är könsstympad, vilket kan utveckla sig till att hon dör under kniven eller efteråt. 800 flickor dör varje dag av sin könsstympning. Men varför får detta fortgå.
I Sverige har man frågat kvinnor och män som kommer från länder med denna "kultur"? hur de ställer sig till kvinnlig könsstympning. De har bott i Sverige under en längre tid och är väl etablerade i det svenska samhället. 25% av dem kan tänka sig att könsstympa sina döttrar. Polisen har tagit fram ett pass som man ger familjer från länder där könsstympning försiggår. I passet kan man läsa den svenska lagstiftningen som förbjuder könsstympning. Den kan vara som ett skydd för flickan när hon besöker sitt hemland. Könsstympar man sin dotter får man två till 10 års fängelse.
Ja, man frågar sig verkligen hur man tänker när man utsätter döttrar för sådana faror. I 5 av 6 länder där man har ordentlig statistik hjälper flickor i åldrarna 10–14 år i genomsnitt till hemma med hushållsarbete 21 timmar per vecka. (knappast pojkarna står det i samma text.) Ändå anses flickorna vara dem som belastar en familj och man måste få bort från hemmet. Hur hänger detta ihop?
Detta är taget ur den bildserie som finns på Internet Rotary.org
Hej! Jag heter Elisabet Jensen, är pensionerad barnmorska och mamma till tre barn, mormor och farmor till 8 barnbarn, gift med Knud. Jag har arbetat med kvinnor som varit utsatta för könsstympning och det har gjort mig väldigt ledsen att sådant får lov att förekomma. Det leder till livslång kroppslig och inte minst själslig skada. Var jag inte bra nog? Vad hände? Varför? Vi skulle bara ha en fest och jag blev fasthållen och skadad för livet.
Jag kan inte se detta fortsätta, Vi måste hjälpas åt att få kvinnor jämställda.
Min Rotaryklubb är Helsingborg Sofiero RK. Jag har varit medlem i ca 4 år. Förra året var jag president i klubben. I år har jag fått ett uppdrag att vara chair för Empowering Girls i vårt distrikt.
Karin Håkansson
Karin Håkansson, som är generalsekreterare i Rotary Doctors Sweden / Rotarys Läkarbank sedan 2011, är adjungerad till kommittén.
Karin har tidigare arbetat cirka 20 år inom Internationella Röda Kors Federationen, som bland annat organisationsutvecklingsdelegat, programhandläggare och landsansvarig och varit baserad i bland annat Nepal, Azerbajdzjan och vid huvudkontoret i Genève, Schweiz.
Annika Skoglund
Jag heter Annika Skoglund och är med i Helsingborg-Kärnan Rotaryklubb sedan 1997. Dessutom har jag arbetat på distriktsnivå som rotaractansvarig och assisterande guvernör. Den 1 juli 2021 blev jag District Governor Nominee. Är tandläkare i botten men har arbetat som käkkirurg under nästan hela mitt yrkesliv. Jag har tillbringat mycket tid i Etiopien – från 1991 tills strax innan covid-19 bröt ut. Har även besökt Tanzania i samband med ett Rotaractprojekt. Ett skolbibliotek i en fattig förort till Dar es Salaam rustades upp. Under sex veckor 2007 arbetade jag på ett litet missionssjukhus i Mutomo i Kenya för Rotary Läkarbank som det hette då.
Har på nära håll sett hur många kvinnor och barn, framför allt flickor, har det. Mycket behöver göras för att det ska bli bättre. Shekhar Methas satsning Empowering Girls vill jag därför gärna vara med och stödja.
CG Olofsson
CG Olofsson är medlem i Lomma-Bjärred Rotary Klubb sedan 1991.
Civilekonom och konsult inom organisation, ekonomi o liknande för företag och organisationer i främst Sverige och Danmark.
Ordförande i distriktets The Rotary Foundation-kommitté under flera år och skattmästare i Rotary Doctors Sweden 2014–2020 samt flera andra uppdrag i distrikt 2390.
Myra Ekström
Jag är pensionerad präst och har varit verksam största delen i Norrköping i Hedvigs församling. År 1995 blev jag chartermedlem i frukostklubben Rotaryklubben Louis De Geer som jag fortfarande är medlem i. I mitt arbete som kyrkoherde engagerade jag mig aktivt för att stötta organisationen NAFGEM i norra Tanzania som arbetar mot könsstympning (Network Against Female Genital Mutilation). I Rotary tog jag initiativet till ”NAFGEM-projektet” som tillsammans med Svenska kyrkan haft möjlighet att stötta med flera projekt för att hjälpa flickor och kvinnor i Kilimanjaro- och Manyara-distrikten, senaste genom att möjliggöra för NAFGEM att köpa ett eget hus till administrativt center och skyddat boende.
Efter 40 år i Norrköping flyttade jag i maj tillsammans med min man som varit verksam som förlossningsläkare, ner till Malmö och vår dotter och dotterdotter. Jag är glad över möjligheten att bidra till Empowering Girls och att få komma in i ett sammanhang i Skåne.
Harriet Johansen
Jag heter Harriet Johansen och är medlem i Landskrona-Citadell Rotary Klubb. Jag är projektledare för projekt FlickFrid, www.flickfrid.com.
Min bakgrund: Jag har varit bosatt i Sverige sedan 1987.
Yrke: Facköversättare.
Jag har varit gruppsekreterare i Amnesty International i 8 år.
Likaså har jag varit ordförande i kvinnoföreningen Selma i 12 år.
Lena Bosson
Hej, Jag heter Lena Bosson och är medlem i Rotary Magnus Stenbock sedan 2003. Är aktiv inom Rotary med ett förflutet som AG och sitter med i RLI och RFE och kommer att gå in som AG igen januari 2022.
Jag är en driftig person som gillar att se bra saker hända. Det är tillsammans med gemensamma krafter som vi kan komma framåt och göra världen lite bättre. Jag har ett förflutet inom privata förskolor och skolor. Jag är även med i ett projekt att lansera Babyslide. Ett hjälpmedel till födande kvinnor mot bristningar.
Bor i Helsingborg med min make och tillsammans har vi 4 barn och 3 barnbarn.
Vill du ge ett bidrag?
Önskar du ge ett bidrag till Empowering Girls kan du använda distriktets konto enligt nedan (inte kontot för insamlingar) och skriv då Empowering Girls så tar Göran Olofsson, distriktets skattmästare hand om pengarna och för in dem på rätt konto.
Swish: 123 129 37 11
Bankgiro: 5256-3335
<div>Vill du ge ett bidrag?</div>
Böcker om hederskontext
Hör oss viskar flickorna. Vill du göra skillnad i klubben?
Kanske en idé för din klubb att anamma. Dessa böcker gör skillnad. Köp dem till skolbiblioteken där de får ligga framme och kan läsas av alla. Läs dem själv och upptäck ett nytt Sverige.
Detta handlar om flickors situation hemma och ute i världen. Juliana beskriver hur hon räddats från att bli könsstympad tack vare Rotary Doctors Swedens vilja att förända för flickor och kvinnor i North Pokot i N V Kenya. Hon vet nu att hon kommer att få fortsätta gå i skola och kanske att hon kan få hjälpa de sjuka i sin kommun. Hon vill så gärna bli läkare. HJÄLP ROTARY DOCTORS SWEDEN HJÄLPA FLER FLICKOR TILL ETT RIMLIGT LIV. DE BEHÖVER OSS / DIG . DE BEHÖVER PENGAR.
<div><strong>För alla ungas rätt till ett liv i frihet!</strong></div>
Pass Kvinnlig könsstympning
Kvinnlig Könsstympning (KKS) är förbjuden i Sverige och detta gäller även om könsstympningen sker i annat land och man återvänder till Sverige. Föräldrar kommer att åtalas i Sverige och döms sedan till fängelsestraff lägst två år, högst 10 år om flickan könsstympats.
Detta pass utgör under vistelsen i hemlandet ett bra skydd som flickan/ föräldrarna kan åberopa. Dessutom kan de passa på att berätta att kvinnlig könsstympning är oerhört farligt!
Passet kan fås hos polisen och innehåller den svenska lagtexten.