guvernörens månadsbrev
MAJ

nr 11 rotaryåret 2023–24

MAJ ÄR MÅNADEN MED SPECIELLT FOKUS PÅ YOUTH SERVICE

I maj fokuserar Rotary speciellt på Youth Service. Jag har därför bett Annika Svensson-Dalgren, som är ordförande i kommittén för Rotarys Ungdomsutbyte och Leila Khammari som jobbar med RYLA, men också håller på att starta en Rotaractklubb i Landskrona, att vara gästskribenter i detta nummer av månadsbrevet.

Så här skriver Annika:

Varje år åker tusentals ungdomar iväg på olika utbyten i Rotarys regi. I Sverige har ungdomarna möjlighet att söka till läger, sommarutbyte, ettårsutbyte m.m. En Rotaryklubb skickar iväg, och en Rotaryklubb i ett annat distrikt tar emot. Klubbarna finns över hela världen och det innebär att ungdomarna lär sig andra seder och bruk. 

På så sätt är utbytesprogrammet ett av Rotarys fredsprojekt på klubbnivå. Engagemanget leder till utveckling för klubben, för ungdomen och de familjer som är inblandade. En vinst för alla parter. I vårt distrikt har vi i år fyra ungdomar som ska på ettårsutbyte, och några som ska på sommarutbyte och läger. Det kommer garanterat leda till minnen och vänskapsband för livet.


Och så här skriver Leila:

Rotarys ungdomssatsning – en framtidssäkring

Landskronaklubbarna har tagit fasta på möjligheten att skapa erfarenhetsutbyte mellan Rotarianer och unga vuxna. Sedan ett par år tillbaka erbjuder klubbarna ett mentorprogram på Öresundsgymnasiet.

Adepter som visat sig ha utvecklingsbara ledaregenskaper nomineras tillsammans med ungdomar från distriktet till RYLA Landskrona. Bland de nominerade finns även utbytesstudenter från RYE. Programmet, som pågår under en helg, fokuserar på ledarskap, personlig utveckling och gott samhällsmedborgarskap. 

Under programmet tränar RYLA-deltagarna sina ledarfärdigheter genom interaktivt lärande. Deltagarna lär känna sina styrkor och svagheter genom en rad praktiska team- och ledarutvecklingsövningar. De möter erfarna ledare, deltar i diskussionsgrupper, bygger personliga nätverk och skaffar vänner för livet.

I samband med RYLA introduceras deltagarna för Rotaract och de möter Rotaractare som också är RYLA-alumner. Målsättningen är att Rotaract därigenom skall kunna rekrytera ett par tre medlemmar varje år och att Landskronaklubbarna härigenom skall kunna bidra till att blivande Rotarianer hittar till Rotarys verksamhet redan i unga år – och att de hittar en väg till ett engagemang som passar deras generation. En framtidssäkring helt enkelt!

Tips! Nuvarande, och framtida, distrikt har en RYLA-kommitté med målsättning att stötta klubbar och AG-områden som vill arrangera RYLA-program. Eller ta sig an ett helt trestegsprogram som i Landskrona.

  1. RYE – Rotary Youth Exchange
  2. RYLA – Rotary Youth Leadership Awards
  3. Rotaract – Rotary in Action, klubben före Rotary

 För min del inleddes månaden med ett välbesökt seminarium på Grand i Lund den 5 april i distriktets Mental Health-kommittés regi. Jag fick förtroendet att hälsa alla välkomna varefter kommitténs ordförande Marita Swärd höll en intressant och uppskattad föreläsning om psykisk ohälsa, följd av framträdanden av flera andra kommittémedlemmar och av medlemmar i Fontänhuset i Lund. Det hela avslutades med ett panelsamtal och många frågor från publiken om ett ämne som engagerar många. 


Fr.v. Matilda Espmarker, Marita Swärd, Jonas Eberhard, Emelie Johansson och Alireza Koozad.

Den 8 april var det sedan dags för mitt sista guvernörsbesök – ett uppskjutet besök i Malmö City RK.

Den 13 april fyllde Tomelilla RK 70 år och Hörby RK 60 år. Till Tomelilla åkte vår Guvernör i Distrikt 2395 2024-2025 Ulla Ståhl och vår Assisterande Guvernör Håkan Samuelsson och togs emot av klubbens president Per Dahlman.

I Hörby skulle distriktet ha representerats av AG Knud Jensen och mig. Tyvärr blev Knud sjuk, men jag fick sällskap av Elisabet Jensen till festen som ägde rum på Elisefarm. Där njöt vi av god mat och dryck och som det ska vara på ett födelsedagskalas – av en läcker tårta.

Klubben passade på att dela ut kulturstipendier till Nicoletta Ljungkvist och Sara Rosenlöf, som därefter visade prov på stor musikalisk begåvning under ledning av Marike Cavetoft, som stod för musikunderhållningen under hela kvällen. Ur Kaj Hellmans minnesfond delades också ett stipendium ut. Det gick till frisör Carina Sjöberg, som höll ett gripande tacktal till klubben och berättade om sin nyligen bortgångne mentor Kaj.

Veckan därpå var fylld av förberedelser inför guvernörsårets stora händelse – Distriktskonferensen den 20 april. Jag hade stor hjälp i planeringsarbetet av min guvernörskommitté –elva medlemmar i min egen Rotaryklubb, Helsingborg-Kärnan. 

Dagen innan konferensen var vi en stor grupp glada rotarianer med partners från vårt distrikt och från distrikt 2400, som turade med våra utländska gäster under ledning av Jan Tornerhjelm. 

På morgonen den 20 april var det sedan dags. På konferenshotellet vajade Rotaryflaggan stolt, tillsammans med den skotska, danska och norska flaggan, när deltagarna anlände till Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg.

Strax efter klockan 9 öppnade jag Distriktskonferensen i Distrikt 2390 år 2024, varefter Helsingborgs borgmästare, Mats Sander, hälsade alla välkomna till Helsingborgs Stad. Helsingborg-Kärnans president Maria Rüter hälsade sedan alla välkomna till Marina Plaza där klubben, som annars är en lunchklubb, träffas en kväll i månaden och då får sällskap av Helsingborg Sofiero RK.

Till min stora glädje kunde jag därefter utdela den största utmärkelse som en enskild rotarian kan få – the Service Above Self Award – till Elisabet Jensen, ordförande i Empowering Girls och DEI-kommittén.

DEI står för Diversity, Equity and Inclusion, något Elisabet brinner för, och alldeles speciellt för utsatta kvinnor och flickor. Vår Director, Lena Mjerskaugh från Norge berättade sedan om hur arbetet med att utse pristagare går till.

I år var det bara 79 av världens 1,4 medlemmar som fick ta emot denna belöning. Jag är stolt över att min nominering av Elisabet lyckades. Elisabets man, Knud, hade också varit värd en Service Above Self Award, men som guvernör kan man bara nominera en person. Jag passade i stället på att belöna Knud Jensen med en PHF. 

Så intog President´s Representative, Heather Stuart, scenen och höll ett uppskattat anförande, som på begäran skickats ut till alla klubbar.

Strax därpå fylldes podiet av ungdomar som berättade om sina upplevelser av Rotarys Ungdomsutbyte och RYLA under ledning av Annika Svensson Dalgren och Leila Khammari, som också presenterade planerna på en Rotaractklubb i Landskrona.

Under temat Vår framtid – farhågor och förhoppningar föreläste sedan Rektor Magnificus i Lund, Erik Renström om framtidsforskning vid Lunds universitet. Giangiacomo Bravo, professor på Linnéuniversitetet i Växjö, talade om befolkningstillväxten i världen och hur den påverkar miljön och psykiatrikern Anette Løwert, som också är End Polio Now Coordinator i Zone 18, berättade om barnbegränsning ur ett historiskt perspektiv.

Strax före lunchpausen rapporterade Kristoffer Lindstrii och Anita Esi Otoo från Rotaract i södra delen av distriktet. Efter lunch fick vi av Michael Palmgren, verksamhetschef för Marint kunskapscentrum i Malmö, höra vad man gör för att förbättra miljön i Öresund. Per Højen, tidigare medlem i the Board of Directors, som är Rotarys högsta organ, och the Board of Trustees, som har hand om The Rotary Foundation, berättade om hur man arbetar där. Marita Swärd, ordförande i vår Mental Healthkommitté bidrog med ett intressant och tankeväckande föredrag om Psykisk ohälsa – myter och begreppsförvirring.

Under hela dagen dokumenterade Kristian Rönne det som hände på podiet i ord och bild på sitt karaktäristiska sätt. Hans anteckningar har skickats ut till klubbarnas presidenter. Ni kommer också av mig så småningom få ett referat, så att ni, som inte kunde vara med på konferensen, får en inblick i vad våra inspirerande föreläsare förmedlade.

På kvällen var det sedan bankett med en god trerätters middag och en härlig spexkavalkad med fyra suveräna gamla Lundaspexare ackompanjerade av den fenomenala pianisten Sasse. Gissa om det applåderades!

Dagen därpå tog Elisabet Jensen och jag med Heather Stuart och Lena Mjerskaugh på en rundtur i Kullabygden. Vi besökte bland annat Kullabergs vingård, där vinmakaren Felix Åhrberg, president i Mölle-Arild RK, tog emot oss och guidade oss runt i strålande sol. Dagen därpå var det mulet.

Men nu vill jag avsluta med en uppmaning:

Den 16 juni bjuder Johan Sjöberg, Rotary Simrishamn, ukrainska barn och deras mammor på gratis inträde till Skånes djurpark.

Från Ystad och Simrishamn går två bussar sponsrade av Rotary Hammenhög, från Malmö går två dubbeldäckare sponsrade av Rotaryklubbarna i Malmö och från Karlskrona går två bussar sponsrade av Rotary Karlskrona. Några ukrainare åker i egna bilar. Hittills är det cirka 500 ukrainare som beretts plats och som för en dag kan få något annat att tänka på än kriget i Ukraina.

Johan vill få med ännu flera ukrainare till Skånes djurpark. Därför ser han gärna att fler Rotaryklubbar bjuder in ukrainare i sitt område och organiserar transport för de som vill träffas och umgås på Skånes djurpark den 16 juni.


Annika Skoglund
Distriktsguvernör 2023–2024
Distrikt 2390
 

Guvernörens månadsbrev går ut till alla medlemmar i distrikt 2390. 

Ansvarig är distriktsguvernör Annika Skoglund, Rotary Helsingborg-Kärnan