guvernörens månadsbrev
JUNI

nr 12 rotaryåret 2023–24

JUNI är MÅNADEN DÅ VI FOKUSERAR SPECIELLT PÅ ROTARY FELLOWSHIPS.

 

Annika Skoglund, Distriktsguvernör

 

Detta Månadsbrev tänker jag börja med att påminna om Rotarys Action Plan som ligger Rotarys inkommande världspresident Stephanie Urchick varmt om hjärtat. Med hjälp av vår Action Plan hoppas vi kunna förverkliga Rotarys vision.

Stephanie är noga med att betona att det är genom varje rotarian och varje klubb som Rotary utvecklas. Vi har ett gemensamt ansvar. Vi är ett yrkesnätverk, som genom våra positioner i samhället kan göra gott både i vårt närområde och längre bort – allt efter intresse och förmåga. Det är viktigt att vi tillsammans utvecklar vårt yrkesnätverk, och det är främst i klubbarna det kan ske.

Glädjande nog har vi i distrikt 2390 ökat vårt medlemsantal sedan Rotaryårets början. Har vi brutit den nedåtgående kurvan? Låt oss hoppas det! Vi är 16 distrikt i vår Rotaryzon. I elva distrikt har medlemsantalet minskat, men inte alls i samma omfattning som tidigare. I ett distrikt står det still medan ett ökat medlemsantal ses i fyra distrikt, bland annat i vårt.


HAMMENHÖGSKONSERT FÖR LITTLE BELL I UKRAINA

I detta nummer av månadsbrevet berättar Lars Andersson – president i Hammenhögs Rotaryklubb – om en konsert som tidigare i våras arrangerades av hans klubb till förmån för förskolan ”Little Bell” i Ukraina:

Borrby kyrka var fylld till bristningsgränsen och våra Rotary värdar fick arbeta hårt med att finna plats till alla. Det var en överväldigad känsla att få uppleva så stor publik.

Kvällen började med klockringning. Sedan spelade Elise Einarsdotter flygel, Cecilia Kjelldén blockflöjt och sjöng gjorde Operasångerskan Katja Dragojevic-Nylander. 

Efter att ha njutit ett tag tog presidenten över och berättade varför Hammenhögs Rotaryklubb valde att hjälpa förskolan "Little Bell", sedan sjöng Tamila Suleimanova en solosång om Krim och Myroslava Romanivk med teamet Kvitka Sniv sjöng och spelade ukrainska folkvisor. Våra ukrainare från Talentbyrån stämde upp i ukrainska nationalsången. Det var många som fick tårar i ögonen under denna stämningsfulla del.

Efter blev det körsång med Siselakören och Körlaget från Gärsnäs Försmling.

Arrangemanget ett samarbete mellan Hammenhögs Rotary Klubb, Gärsnäs församling och Hyllie Park, Talentbyrån.

Stort TACK till alla som kom och lämnade ett bidrag. Vi fick in ca 56.000 kr. Alla pengar går oavkortat till förskolan ”Little Bell”

Lars Andersson 
President Hammenhögs Rotary Klubb


Fler stödjer Ukraina

Det är många klubbar som stödjer Ukraina genom insamlingar och stödaktiviteter. I förra numret berättade jag om att ukrainska familjer bjuds på entré till Skånes djurpark den 16 juni av Johan Sjöberg i Rotary Simrishamn. Det har inspirerat flera klubbar både i 2390 och 2400, att hjälpa till med transport dit.

Andra klubbar hittar på andra aktiviteter. 

Helsingborg Landborgen RK ställer upp som mentorer för ukrainska flyktingar och deltar regelbundet i Måndagsrörelsen, som samlas på Stortorget måndagar kl 12 för att protestera mot Rysslands krig i Ukraina. På bilden ses Aneth Granberg-Axell, Jan Mark och Jan Lauritzon på torget där den ukrainska och svenska flaggan vajar för vinden en stund mitt på dagen varje måndag. Även andra i klubben deltar så ofta de kan.

Under dessa måndagsmöten har man kommit i kontakt med Stiftelsen Support for Ukraine, som varje vecka kör direkt till Ukraina från Helsingborg med bland annat gåvor som skänkts av allmänheten. Man har också genom generösa bidrag kunnat införskaffa inte mindre än 5 ambulanser hittills till Ukraina. Helsingborg Landborgen har i år beslutat skänka en stor summa pengar som stöd till Stiftelsen och dess arbete.


Temat för juni är Rotary Fellowships

Rotary Fellowships är internationella grupper bestående av medlemmar som delar ett gemensamt intresse, ofta en passion. Det är ett roligt sätt att skaffa vänner runt om i världen – att utforska en hobby eller ett yrke. Det finns över 100 registrerade Fellowships inom Rotary. Dykning, fågelskådning, fiske, jakt, jazz, tennis, segling, vårdpersonal, författare, redaktörer, resor och home exchange är bara några exempel. För många år sedan fick jag möjlighet att hänga med ett motorcykelgäng, som åkte i kolonn med rotaryflaggor och Rotarymärken genom Jönköping. De både hördes och syntes.  

Själv har jag nyligen gått med i Rotary Wine Appreciation Fellowship och kommer att träffa andra vinentusiaster under Convention i Singapore. Dagen innan arrangeras Rotary Hospitality Night, då vi har möjlighet att umgås med rotarianer från olika håll i världen på en av de lokala klubbarna i Singapore. Vår värdklubb heter Rotary Club of Suntec City och fokuserar på att göra gott i världen, både lokalt och längre bort. Jag rekommenderar varmt alla att någon gång delta i ett Rotary Convention. Där inser man vilken stor världsorganisation vi tillhör. Nästa år är mötet i Calgary i Kanada.


Det hände mycket i maj

I maj fortsatte en rad Rotaryaktiviteter för mig, men tempot var något lugnare än i april. Den 3 maj föreläste jag om Rotary Doctors på Höganäs-Kullens Rotaryklubb. Den 1 juli kommer jag ingå i stiftelsens styrelse som ordinarie medlem. En spännande utmaning!

Den 4 till 5 maj ägde Rotaract Sydligast evenemang Future Leaders rum med intressanta föreläsningar om ledarskap följt av diskussioner. Det var tredje gången i rad som Future Leaders anordnades på initiativ av Ulf Bingsgård och Sydligast president Kristoffer Lindstrii.

Glada Rotaractare och supporters 

Den 8 maj var det sedan dags för Falsterbo Skytts 40-årsjubileum där jag var hemlig gäst. 

Falsterbo Skytts är Past District Governor Carl Hedbergs hemmaklubb. Längst bak i bild står han och berättar om klubbens historia tillsammans med min kollega Gunnar Klemendz. Det blev en mycket trevlig kväll – i strålande sol dessutom.

Den 13 maj åkte jag till Landskrona för att berätta för medlemmarna i Per Olof Karlssons klubb om hur de kan hjälpa P-O med hans uppdrag både som DGE (District Governor Elect) och som DG (District Governor). Själv har jag sedan jag nominerades till Guvernör haft mycket stöd av min guvernörskommitté, bestående av 11 medlemmar i Helsingborg-Kärnan Rotaryklubb. Ni som var med på distriktskonferensen såg dessa lite överallt, klädda i gula rotaryvästar.

Under hela maj var det förstås flera möten. Vi ska bland annat forma våra kommittéer i 2395. Ordförande har valts ut och har nu i uppgift att utse sina respektive kommittémedlemmar, jämt fördelat mellan nuvarande distrikten 2390 och 2400. Empowering Girls-kommittéen i 2395 kommer att ledas av Elisabet Jensen, som varit ordförande i kommittén i 2390 under tre år, ända sedan Shekhar Mehta, vår världspresident 2021-2022 uppmanade världens rotarianer att hjälpa till med att stärka flickor och kvinnors rättigheter. Jennifer Jones, Gordon McInally och Stephanie Urchick har fortsatt med det.

Det är inte bara i länder långt bort från oss som flickor och kvinnor lever under ojämlika förhållanden. Att läsa jämställdhetsmyndighetens uppföljning och analys av vad som hänt med de sex jämställdhetspolitiska målen i Sverige är beklämmande. Det går inte bra! Ändå är vi bäst i Europa. Det kan vi inte slå oss till ro med.

Vi är drygt 15.000 rotarianer just nu i Sverige fördelade på cirka 388 klubbar. Vi är ett yrkesnätverk – även vi som är pensionerade. Vi kan göra skillnad!  För visst vill vi väl att våra döttrar ska ha samma chans i livet som våra söner, att våra systrar ska ha samma chans som våra bröder, att våra barnbarn ska ha samma möjligheter, oavsett kön, och att ingen ska råka ut för ett oacceptabelt bemötande – t o m våld –i hemmet eller på arbetsplatsen.

Det är min förhoppning att minst en medlem i varje klubb i distriktet kommer till vårt seminarium i Empowering Girls-kommitténs regi den 12 juni  kl 13 – 16.30 på Grand i Lund – inbjudan har skickats ut till alla medlemmar – och att vi  sedan kan hjälpas åt att på olika sätt aktivt arbeta för ett mer jämlikt samhälle i sann Rotaryanda.


Ny Rotaractklubb på gång

Något som gladde mig mycket, som tidigare Rotaract Chair i Distriktet, var att vi i april– efter nästan ett års förberedelsearbete – kunde skicka in en ansökan om att få bilda Rotaract Malmö-Lund International, med Anita Esi Otoo som president. Vi har nu fått besked om att processen är igång. 
Här ses järngänget med Esi som nummer tre från vänster i bilden. 


Man har fullt upp som guvernör
och det är stimulerande.

I slutet av juni kommer ett avslutande månadsbrev där jag rapporterar om aktiviteter under juni månad. Där kommer ni också kunna läsa det referat från Distriktskonferensen som utlovats. Ni har tidigare fått ta del av Kristian Rönnes version i ord och bild.

Berätta gärna vad ni har för er i era klubbar. Kanske kommer det in lite om just det i numret.

Till dess vill jag tacka er alla – alla ni medlemmar i våra 46 klubbar, alla klubbledningar, alla AG och alla andra funktionärer i Distrikts-organisationen – för att ni på olika sätt bidragit till att mitt Guvernörsår blev en så positiv och spännande upplevelse.

 

ETT STORT TACK!

EN RIKTIGT FIN INLEDNING PÅ SOMMAREN ÖNSKAR JAG ER ALLA!

Guvernörens månadsbrev går ut till alla medlemmar i distrikt 2390. 

Ansvarig är distriktsguvernör Annika Skoglund, Rotary Helsingborg-Kärnan