Så mycket spännande som händer i Rotary och inte minst i vårt distrikt. Jag är med i en del andra organisationer vid sidan om Rotary – väldigt fina de också. Men ingen som är så mångfacetterad som just Rotary. Tänk bara på alla globala Fellowships vi har möjlighet att vara med i, där vi kan knyta kontakter med rotarianer runt om i världen.
I vårt distrikt har vi haft medlemmar som varit med i det som kallas för motorcycling. Här är ett axblock av en del andra fellowhips som finns – fågelskådning, schack, kryssning, tennis, golf, vin, resor, dykning, fiske och flygning. I nästa nummer av Månadsbrevet ska jag berätta om Rotarys Action Groups.
Apropå ” Motorcycling”: Om det här skulle vara något för dig så får du höra av dig till mig för mer information:
Cross Egypt Challenge is an international cross-country motorcycle and scooter adventure tour conducted throughout the majestic and fascinating Egypt. This amazing Rotary project started in 2011 for the purpose of promoting tourism to Egypt, and for the past 11 years, Rotarians and riders from over 50 countries took part in this unique and amazing challenge.
The 2023 season of Cross Egypt Challenge will start on October 6, last for 10 days and will pass by Egypt's top attractions and off the beaten track destinations including Sinai, Luxor, the Red Sea Riviera and the Egyptian Eastern Desert. Participation is open for Rotarians and non-rotarians and their accompanying spouses or friends from around the globe. People who do not ride motorcycles or scooters can also join this amazing adventure and be hosted in air-conditioned chase vans. Cross Egypt Challenge provides a very rewarding and challenging experience for participants from around the globe as it combines the best of adventure travels and extreme sports.
*
Denna sommar har jag haft möjlighet att besöka Rotary Öresund vid tre tillfällen. I matsalen på färjan Aurora har klubbarna i Helsingör och Helsingborg möten under juni, juli och halva augusti. Som vanligt är ALLA rotarianer varmt välkomna och många tar chansen. Vid ett av dess möten var Claes Rönnqvist från Malmö Triangeln med tillsammans med sin vän Johan Sjöberg från Simrishamns Rotaryklubb. Claes har cyklat halva Sverige runt och samlat in pengar till Rotarys viktiga projekt – End Polio Now. Turen fick avbrytas efter en olycka, men Claes fullföljde den i somras. Johan är känd för sin stora samling av möbler, speciellt småländska 1900-talsmöbler och har precis kommit ut med en unik bok –Berättelser om småländska designmöbler 1900 – 1999. Jag, som bott i möbelriket som ung, fick ett exemplar och har satt in ett bidrag motsvarande det som boken kostar i handeln till Claes, Johans och allas vårt hjärteprojekt – vår kamp mot polio.
Jag har också tagit färjan till Hven och varit med på ett av de fyra möten där som Landskrona Citadell traditionsenligt arrangerar varje sommar med benäget bistånd av Past District Governor Sonja Andersson, som har hus på ön. Man bjuder på intressanta föreläsningar, trevlig samvaro och mysig miljö i Backafallsbyn. Den dagen jag var där föreläste Michael Palmgren, verksamhetschef på Marint Kunskaps Center om bland annat tillståndet i Öresund. Jag hoppas kunna anlita honom som föreläsare på vår distriktskonferens den 20 april. Temat för konferensen är: Vår framtid – utmaningar och förHoppningar.
Denna månad står Basic Education and Literacy Month(– Månaden för grundläggande utbildning och läskunnighet) i fokus. Nedan kan ni läsa om ett av våra fina projekt inom det området.
Årets tema – Create Hope in the world – bör vi alla ha i åtanke. Jag skrev om det i förra månadsbrevet. Vår RI-president – Gordon McInally – vill också att vi ska arbeta med frågor som rör Mental Health. Jag har, som säkert många av er vet, tillsatt en kommitté som har ansvar för just det arbetet med Marita Swärd som ordförande. Hon har som psykiatriker stor erfarenhet inom det området. Vill Du vara med och jobba i den kommittén ska du kontakta Marita. Ju fler vi blir i kommittén, desto mer kan vi göra! Marita kommer att berätta mer om sitt uppdrag i nästa månadsbrev.
Vi har redan fina projekt som rör Mental Health i vårt distrikt. Lundaklubbarna ställer upp som mentorer på Fontänhuset i Lund. Det finns Fontänhus också i Malmö och Helsingborg. Där hoppas vi också att vi ska kunna bidra med insatser av olika slag.
I mitt månadsbrev medverkar denna gång vår assisterande guvernör i Lund – Annika Svensson Dalgren. Hon berättar mer om just detta, men också om ett annat tungt uppdrag, som hon har i distriktet, nämligen som ordförande i vår Ungdomsutbyteskommitté. Läs mer om detta nedan.
Tveka inte att höra av er till mig – er guvernör – om ni har frågor eller idéer ni vill förverkliga, eller om ni vill bidra med något i Månadsbrevet. I detta nummer berättar Höganäsklubbens president om en aktivitet som fick uppmärksamhet i Helsingborgs Dagblad – se nedan. Jag hoppas på fler bidrag i nästa månadsbrev.
Er Distriktsguvernör Annika Skoglund
Distrikt 2390
skoglundannika3@gmail.com
Kvinnliga analfabeter lär sig svenska
av kvinnliga rotarianer
Det mest grundläggande är, att kunna läsa och skriva. Det finns alltför många i vårt samhälle som inte har dessa grundläggande färdigheter. Bara i Landskrona med ca 40 000 innevånare har man identifierat ca 400 analfabeter. I samarbete med de två rotaryklubbarna i Landskrona bestämde vi för något år sedan att satsa på att hjälpa kvinnliga immigranter, som aldrig gått i skola i sitt forna hemland. Läsa och skriva och på svenska. Vi använder oss av en metod, SOUNS, utvecklad med montessoripedagogik. Med SOUNS har vi hittills lärt 155 000 barn i Sydafrika att läsa och skriva.
Förutom att kunna läsa och skriva krävs av våra invandrare att kunna svenska språket för att kunna bli integrerade i vårt svenska samhälle. Rotarykvinnor från våra båda klubbar samt ytterligare kvinnor ställer upp som volontärer. Fyra dagar i veckan har vi kurs i två grupper med åtta elever i varje kurs, tre lektionstimmar på förmiddagen och tre på eftermiddagen. Åtta elever i varje kurs, två volontärer och en språkassistent, alla kvinnor. Vi följer en pedagogisk plan uppgjord av Camilla Fjätström, som är montessorilärare.
Projektet finansieras av de båda klubbarna och TRF-kommittén samt bidrag från Landskrona Stad. Vi har en styrgrupp med tre representanter från vardera klubben samt en grupp för pedagogisk ledning. Projektledare är undertecknad tillsammans med Sonja Andersson, PDG som även tjänstgör som volontär i projektet. Vi är 16 volontärer, som tjänstgör ett-två pass /vecka.
Rotary skall finnas där behoven finns. Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Vi vet att det är betydelsefullt för dessa kvinnor att kunna ta ett kliv in i vårt svenska samhälle.
Vårt septembertema Basic Education and Literacy vill vi jobba vidare med.
Stöd till Fontänhus och
utmaningar i ungdomsutbytet
Som Assisterande Guvernör i Lund har jag bland annat engagerat mig i Lundaklubbarnas gemensamma projekt för att stötta Fontänhuset.
Anne Schildt, verksamhetsansvarig för studie- och jobbenheten, är tacksam för klubbarnas samordnade stöd, och Fontänhusen i Sverige har redan visat lovande resultat med 80% deltagare som förbättrat sitt välmående, 50% som har minskat sina vårdkostnader och flera som lyckats gå vidare till arbete eller studier. Vi kommer nu i distriktet att arbeta för att samordna Rotarys stöd för Fontänhusen även i Malmö och Helsingborg.
I mitt andra uppdrag som ordförande i kommittén för Ungdomsutbytesprogrammet har vi stött på utmaningar, särskilt på grund av pandemin. Här behöver vi klubbarnas hjälp och engagemang för att övervinna dessa hinder och se till att fler klubbar engagerar sig i ungdomsutbytet. Vi föreslår konkreta åtgärder – att klubbarna utser en ungdomsutbytesansvarig, budgeterar för utbyten och tipsar ungdomar i åldern 15–16 om de program som stiftelsen erbjuder, inklusive sommarutbyten, läger, ettårsutbyten och stipendium för ett års universitetsstudier i Georgia, USA. I kommittén finns erfarna värdföräldrar som gärna svarar på frågor och besöker klubbarna för att berätta om värdet av ungdomsutbytet för både klubben och ungdomarna. Eslöv-Sallerup, Höganäs-Kullen och Höör är några klubbar i vårt distrikt med gedigen erfarenhet av ungdomsutbyten, och deras ungdomsansvariga kan dela med sig av sina insikter om att vara värdklubb för en utbytesstudent.
Slutligen vill jag med glädje berätta att 4 av 5 av våra utbytesstudenter från Kanada, USA, Japan och Brasilien nu är medlemmar i sina värdklubbar i vårt distrikt. Detta ger dem en värdefull möjlighet att behålla kontakten med de personer de lärt känna här, och samtidigt föryngrar deras medlemskap Rotary, vilket är strategiskt viktigt för vår framtida utveckling. Tack för ert engagemang och ert stöd! Tillsammans fortsätter vi att göra en verklig skillnad i vårt samhälle och för våra ungdomar.
Annika S Dalgren, Assisterande Guvernör för klubbarna i Lund och Ordförande i Distriktskommittén för Utbytesprogrammet
Ukrainska flyktingbarn lär sig simma och får prova på segling
Under våren har Höganäs Rotaryklubb arbetat för att ukrainska flyktingbarn skall få lära sig simma. Projekten som skett tillsammans med Höganäs kommun har varit mycket uppskattat och kommer att fortsätta till hösten.
Som en uppföljning av ”Simma Lugnt”, som projektet kallas, har ett samarbete även med Kullens Segelsällskap - KSS inletts.
Den 18 juli samlades ett 25 tal barn och föräldrar från Ukraina i Mölle hamn för att få prova på segling. Alla barnen vågade inte sätta sig i optimistjollarna, men fick då komma ut på sjön i motorbåtar i stället. Rotaryklubben bjöd på korvgrillning och stämningen var hög. Redan dagen därpå hade Helsingborgs Dagblad en artikel om händelsen. Bra PR för KSS, Rotary
och vår underbara bygd, som har så mycket att erbjuda. Göran Elsmén och Tomas Ek, är de medlemmar i klubben som främst har jobbat med detta.
Carl-Magnus Hedin
President 2023-2024
Höganäs Rotaryklubb
Inom TRF händer detta
September månad är den månad som inom Rotary är ”tillägnad” grundläggande utbildning. Vad kan då vara bättra än att börja månaden med att två av de sydafrikaner som var med i ett Vocational Traning Team (VTT) här förra hösten kommer tillbaka hit. De arbetar i Kapstaden med en metod för att involvera föräldrar tidigt i barnens lärande och den metoden ska vi testa i liten skala på en förskola i Arlöv. De kommer under veckan bland annat att besöka SOUNS-projektet i Landskrona, ett projekt "Familjen läser" inom Socialförvaltningen i Helsingborg, göra besök på Skolverket i Malmö och på Superskolan i Ljunghusen, som är den integrerade särskolan där.
Den 20 september klockan 19 - 21 är det zoom-seminarium om TRF. För att kunna ansöka om distriktsbidrag – senast den 1 november – måste någon i den ansökande klubben under det senaste året ha deltagit i ett sådant seminarium och ha bidragit till TRFs Årliga fond. Anmälan kan göras på distriktets hemsida.
Den 24 oktober - World Polio Day - blir det en gala på Malmö Rådhus. Det kommer att serveras en god måltid, bli underhållning av "Det gamla gänget" om Povel Ramel, informeras om vad Rotary gör inom polioutrotningen, bli lotterier med fina vinster och förhoppningsvis ges exempel på vad klubbarna gjort för att få in bidrag till End Polio Now. Mer information kommer inom kort.
Om Du har frågor hör av Dig!
Viveca Serder
Ordförande TRF-kommittén & PDG
Guvernörens månadsbrev går ut till alla medlemmar i distrikt 2390.
Ansvarig är distriktsguvernör Annika Skoglund, Rotary Helsingborg-Kärnan