Publicerad av Mats Håkanson den 21 Nov 2022
Rotary Falsterbo-Vellinge stöttar sedan flera år tillbaka en skola i Uganda med ett sjuttiotal synskadade barn. Skolan utsattes för en tid sedan för en misstänkt mord­brand, som ledde till tolv flickors död och gav flera flickor svåra brännskador. Som ett litet stöd till psykologhjälp, helande och läkande behandling samt hjälp med åter­upp­bygg­naden samlade klubben nu in 10.000 kr som skänks till skolan. Distriktets Empowering Girls-kommitté förstärkte summan med ytterligare 2.000 kr.
 
 
Den engelska prinsessan Anne skulle dagen efter branden ha besökt skolan. Hennes besök ställdes in. Tyvärr, säger Lennart Serder från Rotary Falsterbo-Velling, som vid Empowering Girls föredrag den 17 november om läget i Iran berättade vad som hade hänt på skolan. Besöket av prinsessan hade kunnat väcka intresse för de synskadades situation i Uganda, visa hur lite pengar som avsetts för deras utbildning. 
 
Skolbranden var även omtalad i internationell press däribland svensk. Den häftiga branden vållade tolv skolflickors död. Samtliga flickor var synskadade. Ytterligare sex flickor fick allvarliga brännskador. Det enda sättet man kunde komma till sjukhus på var bakpå en motorcykel.  Svårt brännskadade och utan syn transporterades de till sjukhus i staden Mukono, drygt 20 km bort men en resa på närmare 45 minuter.