Publicerad av Mats Håkanson den 08 Feb 2023
Under 2022 kom Rotarys Mentor­program igång i vårt distrikt. Projektet är ett samverkansprojekt med Nyföre­­tagarCentrum Öresund, som i över tio år arrangerat mentorprogram för nyföre­tag­are. Syftet med samverkan är ett win-win som går ut på att nyföretagarna matchas med mentorer från distriktets Rotary­klubb­ar, inledningsvis i Malmö­området och i de tolv kommuner som ingår i Nyföre­tagar­Centrum Öresunds distrikt. För projektet finns en distriktskommitté: Kommittén för Rotarys och NyföretagarCentrum Öresunds mentorskap.
 
I dagsläget finns 54 ansökande adepter och 35 matchade par, berättar Anne Marbrandt, som är ansvarig för mentorkommittén. I dessa par finns 22 adepter som är kvinnor och tretton som är män. Nio adepter är på gång till matchning varav fyra har valt att senarelägga sin start till efter årsskiftet pga familjeskäl, studier, jobb mm. Åtta har pausat eller lagt ner sitt bolag.
 
Tre av mentorerna är externa och tre av adepterna kommer från NyföretagarCentrums gängse mentorprogram, dvs är nya i Rotary-nätverket. Hittills är tretton klubbar involverade: Malmö City, Malmö International, Malmö Skeppsbron, Malmö Slottstaden, Malmö Triangeln, Malmö Västra Hamnen, Malmö Öresund, Malmöhus, Lund International, Lomma-Bjärred, Svedala, Trelleborg samt Vellinge-Falsterbo. Av dessa har Malmö Skeppsbron, Malmö Västra Hamnen och Malmö Öresund vardera fyra adepter, Vellinge-Falsterbo har tre och resterande klubbar en eller två adepter. Eventuellt är det lättare att komma som ny till klubbens gemenskap tillsammans med en eller ett par andra adepter – även om medlemskap naturligtvis inte är ett obligatorium.   
 
 
Mentorskapet är knutet till en person och den absoluta majoriteten av mentorerna arbetar. Det är också de som oftast kan tänka sig att ta sig an två adepter. Endast elva är pensionärer. Mentorerna som snabbt sagt ja till mentorskap har ofta nämnt följande orsaker: 
– Viktigt att hjälpa till 
– Tidigare erfarenhet av att vara mentor
– Service Above Self
– ”Två timmar i månaden är självklart att man ställer upp!” 
 
I några få klubbar har presidenten skickat ut förfrågningar under flera veckor för svar men inga ja har inkommit. Några som avböjt att ställa upp som mentorer känner att det är för länge sedan de arbetade. Några är arbetande personer med för mycket att göra. Personlig invit har visat sig vara en framgångsfaktor och helst av en person som är känd sedan tidigare av den tillfrågade rotarianen. 
 
Hälften av adepterna bor i Malmö, övriga i Löddeköpinge, Klagstorp, Trelleborg, Skivarp, Höllviken, Bjärred, Lomma, Sjöbo, Lund, Staffanstorp och Tomelilla. Tre adepter är födda på 60-talet, fem på 70 talet, tio på 80-talet och nio på 90-talet. Några adepter är invandrare, andra är svenskar där föräldrarna inte sällan arbetar utomlands. I programmet finns således adepter från Afghanistan, Bosnien, Danmark, Finland, Hongkong, forna Jugoslavien, Kurdistan, Polen, Republiken Guinea, Somalia och Tyskland. 
 
Exempel på affärsidéer hos adepterna, ett axplock: 
 • Lyxvarumärke med egendesignade kläder som tillverkas i Italien av Italienska närproducerade tyger mm. Hela processen har fokus på hållbarhet genom noggrant valda hantverkare och tillverkare, material mm. Det gäller även frakt och emballage.
 • Startup-bolag tillsammans med kollega för utveckling av en AI-baserad plattform vari patienter kan träffa en läkare för att få en ny medicinsk bedömning. 
 • E-handelsföretag där olika produkter testas för att senare fokusera på de produkter som säljer mest.
 • Inredningsdesign med fokus på second hand och hållbar inredning samt förkärlek till färgsättning.
 • Retrobutik, återbruk.
 • Verksamhet inom Läkemedelsbranschen.
 • Bemanningsföretag/bli arbetsgivare, hyra ut timanställda konsulter
 • Försäljning av antik, vintage, retromöbler och prylar, vissa restaurerade eller uppgraderade.
 • Kreativa processer som affärside. Designplattform som arbetar med strategisk design och kreativ projektledning ur ett bredare och hållbarare perspektiv. 
 • Försäljning av kryddor, örter, autentiska kryddblandningar, torkade svampar och andra smaksättare utan kemiska tillsatser/socker och lite salt för hälsosammare alternativ till bl.a. dagis, skolor och vårdhem.
 • Inredningstjänster till företag och privatpersoner med syfte att skapa en maximal trivsel och funktionella lösningar utifrån kundens efterfråga och behov.
 • Fotograf och grafisk designer. Fotoredigering samt att skapa grafisk design som gör att kunden sticker ut från mängden.
 • Vinprovningar, utbildningar och konsultation
 • Frilansande kommunikationskonsult