Publicerad den 24 Nov 2020
För lite mer än ett år sedan designade Ulf Bingsgård i Trelleborg en rätt enkel pryl. En penna som ser ut som en spruta som kan säljas till förmån till Rotarys kamp mot polio. Det ekonomiska upplägget är ganska enkelt. En penna säljs för 20 kronor och det ger ett överskott motsvarande 1 dollar per såld penna. Tack vare den uppväxling som Bill and Melinda Gates Foundation gör med 2 dollar per insamlad dollar från Rotary blir det totalt 3 dollar. I genomsnitt krävs 3 dollar för att vaccinera ett barn till ett poliofritt liv.
Många har varit delaktiga i försäljningen av dessa pennor. Flera rotarianer har så klart köpt för pennor för egen del och delar ut om gåvor, andra säljer dem vidare. Klubbar har drivit egna End Polio Now-kampanjer tack vare pennorna.

I veckan som gick gjordes den första inbetalningen till End Polio-kampanjen. Den inbetalningen var på 42 000 kronor. Ett tydligt tecken på att många bäckar små blir en stor å. Eller kanske snarare att många pennor tillsammans blir en stor peng till kampen mot polio.

Ulf Bingsgård, DGE
ulf.bingsgard@telia.com