Publicerad av Kim Hall den nov 13, 2019

Runt om i världen arrangerar Rotaryklubbar och distrikt årligen olika typer av aktiviteter i samband med World Polio Day, den 24 oktober. I år var inget undantag. I vårt eget distrikt 2390 genomfördes ett antal aktiviteter som totalt samlade in 14 705 kronor till End Polio Now. Här kan du läsa om de olika insatserna som gjordes;

 

Distriktsguvernörens arrangemang 

Under ledning av distriktets guvernör Torkil Rönne genomfördes en aktivitet på Scandic Triangeln. En mingeltillställning som också var en workshop. Under workshoppen fick deltagarna från de olika klubbarna möjlighet att berätta om vad deras klubb i arbetet med att utrota polio. Dessutom blev det möjlighet att tänka tillsammans om vad vi i distriktet kan göra mer. En tanke som togs upp var att arrangera ”Run For Rotary”, en form av lopp den 18 april på olika ställen i distriktet. En aktivitet där anmälningsavgiften ska gå till End Polio Now och dessutom kunna kommuniceras ut runt om i lokala medier. Under kvällen samlades 2 640 kronor in till End Polio Now. 

Höganäs-Kullen Rotaryklubb

Klubben hade bjudit in Joacim Larsen från Brygghuset Finn. Det blev en kväll där teori och praktik kombinerades. Föredrag om öl och företagets historia i kombination med ölprovning. Det blev berättelsen om studentprojektet som blivit företag. Från bryggning i köket i 40 liters kärl till dagens 550 liters tankar. Brygghuset Finn tillhör de största bryggerierna i Skåne och producerar 300 000 liter år per år. 

Under kvällen provades tre sorters öl, Weat Blanc, California Lager och Citraic IPA. Denna kväll avslutades med smörrebröd och en Callista Pils.  Kvällen gav 2 765 kronor till End Polio Now. 

Skurup Rotaryklubb

På gågatan i Skurup stod ett gäng rotarianer under ett par timmar och pratade om Rotary och polio. Det var så Skurup Rotaryklubb valde att delta i kampen mot polio denna dag. Detta var en aktivitet som drog in 1 080 kronor till End Polio Now.

Rotary i Trelleborg

De båda Rotaryklubbarna i Trelleborg, Trelleborg Rotaryklubb och Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb, arrangerade tillsammans en ölprovning. Det var det lokala bryggeriet Hönsinge Hantwerksbryggeris öl som stod i fokus. På plats var bryggaren Magnus Servin och höll fördrag om bryggeriets historia och bjöd på fem sorters öl. Det blev en smakresa från ljusa Länsmans lag via Räntmästarens röda, Daglönarens dröm till Bönhasens beska och Sumprunkarens porter. 

Behållningen av denna kvälls ölprovning uppgick till 4 300 kronor. 

Svedala Rotaryklubb

Klubben valde att i samband med ordinarie möte låta behållningen av vinlotteriet gå till End Polio Now. Under mötet såldes nästan 100 stycken End Polio Now-pennor. Till End Polio Now samlades 800 kronor in. 

Malmö-Slottstaden Rotaryklubb

Klubben köpte in 50 End Polio Now-pennor och sålde dessa vidare för 40 kronor/stycket.  Förutom pennor hade klubben köpt in tygkassar som såldes för 25 kronor/stycket och under hela månaden tillföll vinlotteriet End Polio Now. Detta gav totalt 3 120 kronor till kampen mot polio. 

Sammanställning gjord av Ulf Bingsgård