Publicerad av Mats Håkanson den 25 Apr 2024

Rotaryflaggan vajade stolt på Hotel Elite Marina Plaza tillsammans med den skotska, danska och norska flaggan på morgonen den 20 april när deltagarna anlände till Distriktskonferensen 2024 i Distrikt 2390. Distriktsguvernör Annika Skoglund inledde konferensen med att hälsa alla hjärtligt välkomna tillsammans med Helsingborgs borgmästare Mats Sander och Helsingborg-Kärnans president Maria Rüter.

Efter en stämningsfull parentation där namnen på de kamrater som gått bort rullades upp mot en stjärnhimmel, medan en sats ur Bachs 6 solosviter för cello spelades, överlämnade guvernören den finaste utmärkelsen en enskild medlem kan få till Elisabet Jensen, ordförande i distriktets Empowering Girls- och DEI-kommitté (se annan artikel).

Vår världspresident Gordon McInally hade skickat en landsmaninna som sin representant på konferensen – Heather Stuart. Hon framförde en charmig hälsning från Gordon och berättade om Rotary och Gordons ambitioner. Guvernören hade valt temat Vår framtid – utmaningar och förhoppningar för konferensen och ett antal framstående experter berättade bland annat om hur man tror att AI kommer förändra vår tillvaro, hur befolkningstillväxten kommer att fortsätta  påverka vår miljö och vad vi kan göra för att rädda våra hav. Sonja Andersson berättade om Rotary Peace Center i Uppsala och Marita Swärd om debatten om psykisk ohälsa – begreppsförvirring och myter.

Under dagen presenterades också  deltagare i distriktets Ungdomsutbytespogram och RYLA. Även Rotaract fick chans att berätta om vad som händer i nuvarande och planerade klubbar.

En intensiv dag avslutades med en bankett och spexkavalkad.