Publicerad av Stefan Knutsson den 23 Mar 2022
Det är kul att se att hållbarhet står högt på agendan i distriktets klubbar. Här har vi några godbitar att ta del av. Omvärldsbevaka genom att besöka olika rotaryklubbar och då får du ju samtidigt träffa många trevliga rotarianer.
 
 
Sockerbetor och sockerbitar
Burlövs Rotaryklubb, måndagen den 28 mars, kl. 11.45 – 13.00. Ida Lindell, generalsekreterare i Svenska Betodlarna, tar oss med på sockrets väg från sockerbetor till sockerbitar.
 
 
NSR BIOKOLSATSNING, ÅTERVINNING OCH VERKSAMHET
Helsingborgs Rotaryklubb, tisdagen den 29 mars, kl. 12.00 – 13.00. Pierre Mollestam och Martin Dyberg informerar oss om NSR:s verksamhet med inriktning på kretsloppet (återvinning)
 
 
HÅLLBART BYGGANDE - BETONG MINSKAR KLIMATPÅVERKAN
Helsingborg Sofiero Rotaryklubb, onsdagen den 30 mars, kl. 12.00 – 13.15
David Fritzson-Bratt, Affärschef NCC Sydväst berättar idag om det framgångsrika arbetet inom NCC för att få fram en betong med mindre klimatpåverkan som nu används i många stora byggnationer i Helsingborg. NCC har i bla. tillbyggnaden av Knutpunkten fått högsta utmärkelsen i miljöcertifiering och fler byggnationer är på gång i Helsingborg med hållbart byggande.
 
 
FÖRÄLDRAR TILLSAMMANS 2.0 I ROSENGÅRD
Malmö Triangeln Rotaryklubb, måndagen den 4 april, kl. 07.30 – 08.30
Alexandra Green Tetschet är teamchef för IOGT-NTO Syd, och projektledare för föräldrastödsprogrammet ”Föräldrar tillsammans 2.0 i Rosengård”. Så gott som dagligen kan man i media läsa om drogrelaterade skjutningar och uppgörelser. Förövare och offer är ofta unga. Många har efterlyst föräldrarna och efterlyst fler poliser, men bl.a. polis, politiker och forskning betonar vikten av föräldrastöd.
 
 
SANT ELLER FALSKT OM DAGENS O FRAMTIDENS DRIVMEDEL
Lund Ideon Rotaryklubb, torsdagen den 7 april, kl. 07.30 – 08.30
Pål Börjesson, professor vid LTH, Miljö- och Energisystem, Inst. för Teknik och Samhälle tar upp olika aspekter på dagens drivmedel inom transportsektorn och diskuterar påståenden som ibland förs fram i debatten. Fokus kommer att vara på hållbarhetsaspekter och klimateffekter samt hur utvecklingen av olika drivmedel bedöms kunna bli kommande decennier.
 
 
VÄTGASEN - VÅR FRAMTID
Svedala Rotaryklubb, fredagen den 8 april, kl. 12.15 – 13.30
Anna Aleandersson från Lunds Universitet förklarar för oss vad vätgasen kan göra för oss och förbättra vår framtid.
 
 
HUR UTBILDAR VI FRAMTIDENS LEDARE?
Landskrona Citadell Rotaryklubb, måndagen den 11 april, kl. 11.50 – 13.00. Hur utbildar vi framtidens ledare? Hur skapar vi impact? Vi gästas av Henrik Lundgren, VD på EFL Executive education.
 
 
IKANO BOSTADS HÅLLBARHETSPROGRAM
Malmö Södra Rotaryklubb, måndagen den 11 april, kl. 12.00 – 13.15
Hållbarhetsprogrammet är certifierat enligt hållbarhetscertifieringen Citylab och syftar till att skapa hållbarhet ur olika aspekter. Gemenskap, välmående, mobilitet och delningsekonomi är bara några intiativ. Att vi dessutom bygger olika typer av bostäder och bygger kvadratsmart, funktionellt och prisvärt skapar också förutsättningar för ekonomsk hållbarhet i området, säger Maria Hagman som kommer att vidareutveckla detta vid vårt möte.
 
 
VAD GÖR SKÅNE STADSMISSION OCH HUR KAN VI STÖTTA?
Malmö Triangeln Rotaryklubb, onsdagen den 20 april, kl. 17.00 – 19.00
Skåne Stadsmission behöver hjälp från fler volontärer. Vår klubb stöttar med pengar och visst volontärarbete. Men där kan vi bli vassare.
Vi får nu möjlighet att träffa företrädare för Skåne Stadsmission som berättar om verksamheten och behoven. Detta sker på Café David som då är platsen där det serveras frukost och lunch för dem som har det sämst i vårt samhälle. Förhoppningsvis kan vi även titta på Kreativa verkstaden och vad man gör där. Ungt Forum finns också tvärs över gatan.