Publicerad den 29 Oct 2023

Hittills har vårt distrikt i år bidragit med nästan 10.000 USD till utrotningen av polio. Många bidrag är på väg som resultat av klubbarnas aktiviteter den senaste veckan och de nittiotal deltagarna på galan på Malmö Rådhus inbringade närmare 18.000 kronor! Klubbarna har också genom sin avgift till distriktet bidragit till firandet av World Polio Day och därmed till End Polio Now.

På galan på World Polio Day den 24 oktober, i vackra Knutssalen på Malmö rådhus, deltog drygt nittio personer, både rotarianer och flera medlemmar i Inner Wheel. Tjugofyra Rotaryklubbar var representerade, alltså hälften av distriktets klubbar! Per Højen, tidigare Rotary International Director, följde med sin hustru Anette Løvert hit från Danmark och Ulla Ståhl, inkommande guvernör i nya distriktet 2395, kom från Karlskrona med sin Per. Kommunalrådet Carina Nilsson välkomnade oss till Malmö rådhus och berättade en rörande historia om sin mamma, som fick polio som tonåring.

Viveca Serder, ordförande i TRF-kommittén, informerade om insatserna för End Polio Now.

Hittills har vårt distrikt i år bidragit med nästan 10 000 USD till utrotningen av polio. Många bidrag är på väg som resultat av klubbarnas aktiviteter den senaste veckan. Galan på Malmö Rådhus inbringade närmare 18 000 kronor! Klubbarna har också genom sin avgift till distriktet bidragit till firandet av World Polio Day och därmed till End Polio Now.

Det blev mycket siffror, men att få in medel för att kunna uppfylla Rotarys viktigaste humanitära prioritet – att utrota polio – är mer än viktigt! Vi måste hålla ut och hålla på med vaccineringar tills alla barn runt om i världen är vaccinerade med de doser som behövs för att få en livslång immunitet mot polio! Vi Rotarianer är ju så stolta för att vi på 1980-talet tog initiativet till att utrota polio och då måste väl varje Rotarian bidra? Och, om vi inom Rotary får ihop 50 miljoner USD så bidrar Gates Foundation med dubbelt så mycket!

Nittiotalet deltagare hade hörsammat kallelsen till World Polio Day-galan i Malmö Rådhus.

Jordärtskockssoppa med tillbehör smakade alldeles utmärkt denna mörka och regniga oktoberkväll! Rådhusets egna tryffel var inte heller så dum! Vi bjöds på härlig underhållning av ”Det gamla gänget” – de flesta gamla studentkamrater från Tandläkarhögskolan – med Povel Ramel på trekvart!

Anette Løwert, zonkoordinator för End Polio Now, gav oss en bild av hur Rotary arbetar för att utrota polio. Anette berättade också vilka viktiga lärdomar uppbyggnaden av infrastrukturen för poliovaccineringen gett oss och hur vi och andra involverade organisationer kan använda dessa erfarenheter i andra hälsofrämjande aktiviteter.
Solveig Svensson från Ystad och Lena Bosson från Helsingborg och några personer till hade samlat in fantastiska vinster till auktion och lotteri. En spaweekend på Mossbylund, presentkort från Ängavallen och Off Road skolan på Österlen och mycket, mycket annat fanns på vinstlistan!

Tack till alla som var där och som bidrog till att göra barn runt om i världen till vinnare!

Viveca Serder
PDG och ordförande i TRF-kommittén