Publicerad av Ulf Bingsgård den 31 Dec 2022
Vi vänder kalenderbladet till ett nytt år och skriver 2023. Vi är samtidigt halvvägs igenom året då vi "Imagine Rotary". Året då vi sätter extra fokus på att vårda våra klubbars medlemmar samtidigt som vi givetvis arbetar för att få fler medlemmar till våra klubbar. Jag har förmånen av att både kunna blicka tillbaka på innevarande Rotaryår och det kalenderår som nu avslutas. När jag blickar tillbaka på 2022 finns det glädje­ämnen och så klart tragedier. Bland glädjeämnen kan nämnas att vi åter har möjlighet att träffas i våra klubbar, möjlighet att träffas utanför våra klubbar vid till exempel distrikts­konferensen och under för­snacket till Rotary Wednesday Night Live. Vi har möjlighet att åter kunna vara ute och resa och besöka Rotary­klubbar världen över och delta vid större Rotary evenemang, som exempelvis Rotary Convention. Minst lika roligt är det att vi har möjligheten att kunna välkomna världen till oss, bland annat genom Rotary Youth Exchange.
Men, året hade knappt börjat ...

Vi hade knappt börjat njuta av den frihet som en värld bortom pandemin kunde erbjuda förrän Ryssland invaderade Ukraina och vår värld förändrades drastiskt. I allt elände är jag glad över den snabba respons som medlemmar i våra klubbar erbjöd genom att bidra med pengar till vår insamling för de som flyr från kriget i Ukraina. Totalt har vi samlat in mer än 200 000 kronor under året och de har gått till Rotary Distrikt 2231, Polen, med 54 900 kronor och Rotary Distrikt 2232, Ukraina, med 65 000 kronor. Vi har genom två Disater grants bidragit med både uppbyggandet av shelters i Ukraina och skickat värmegeneratorer till behövande i Ukraina. Insamlingen pågår på nytt och vi kommer bidra med 20 000 kronor till värmekaminer via Rotary Broby till behövande i Ukraina. Vi ser till att de pengar som samlas in går till medlemmar i Rotary som hjälper folk på flykt.

Det har varit roligt att se under året  hur Rotary som yrkesnätverk också kunnat erbjuda mentorskap i det samarbete vi har med NyföretagarCentrum Öresund. Mentorer från olika klubbar möter nya företagare och vi bidrar till att utveckla både Rotary, nyföretagarna och den lokala ekonomin. Vi har styrkan att kunna erbjuda erfarenheter, kontakter och nätverk. Genom detta samarbete blir vi än mer samhällsrelevanta och alla kan vara med och bidra.

När jag blickar in i kristallkulan för 2023 så vet jag att vi har ett spännande halvår framför oss. Med fokus på medlemsvård och hur vi kan bygga starkare klubbar tillsammans  kommer vi genomföra Distriktskonferensen lördagen den 25 februari. Det är en möjlighet för att medlemmar i klubbarna i distriktet att mötas, umgås och inspireras av varandra. En annan trevlig tillställning är redan söndagen den 29 januari när vi arrangerar en gala för The Rotary Foundation. Icke att förglömma är President-Elect Training Seminar (PETS) den 25 mars och Distriktssamrådet den 10 maj. De som verkligen vill ha en rejäl dos av inspiration kring Rotary bör bege sig till Melbourne för Rotary International Convention den 28-31 maj. Vill man få inspiration kring vad Rotary är, vad Rotary gör och vad Rotary kan göra så ska man se Rotary Wednesday Night Live. Första onsdagen i månaden kl 19.00 kör vi vår talkshow. Vill man få möjlighet att träffa andra medlemmar från olika klubbar ska man ta sig till vår studio och delta under Försnacket som börjar kl 17.30, Du är varmt välkommen onsdagen den 4 januari, 1 februari, 1 mars, 5 april, 3 maj och 7 juni.

"Imagine Rotary" börjar med dig, i dig. Det handlar om vad du vill och kan bidra med till Rotary. På vilket sätt du vill och kan vara en del av Rotary. Jag hoppas att du funderar över hur du vill och kan bidra under det kommande halvåret. Vi brukar väl alla fundera lite extra kring vad det nya kalenderåret har med sig i sitt sköte. Vad vi vill åstadkomma och kanske förändra inför det nya året. Det är bra tillfälle att fundera över vad du vill och kan bidra med under det kommande året.

Var och en av oss kan, och måste, fundera över vad man kan bidra med. När vi tillsammans lägger samman våra tankar, drömmar och ambitioner kan vi åstadkomma underverk. För det är när vi står och agerar tillsammans för att skapa långsiktig förändring i världen, i vår närmiljö och i oss själva som saker och ting händer.

Tack för ditt engagemang under 2022. Jag ser fram emot att vi tillsammans möte 2023 med tillförsikt och insikten att Rotary ska vara SKOJ!
Gott slut 2022 och Gott Nytt 2023!
Ulf Bingsgård
Distriktsguvernör