Publicerad av Stefan Knutsson den 28 Jul 2020
DG
Nu har vi snart passerat semestermånaden juli och det svenska vädret gör som det brukar, dvs blandar och ger. Ömsom sol ömsom regn från skyar som visar upp alla möjliga molnformationer. De senaste fyra-fem månaderna har vi fått mycket träning av att leva i en värld som inte vill att vi ska träffas utan rejält tilltagna avstånd. Detta har även medfört att vi i Rotary har haft svårt att träffas på det sätt som vi är vana vid och som vi gillar. Det är därför glädjande att se att många klubbar ändå har kunnat mötas virtuellt och då lyckats riktigt bra med hög närvaro.
 
Ett virtuellt möte är inte alls lika kul som att träffas på riktigt, men det visade sig snabbt att det faktiskt fanns fördelar, då man kunde bjuda in gästföreläsare från andra delar av Sverige eller till och med världen.
 
Nu börjar många planera för vad som ska hända under hösten. Vår rekommendation från guvernörslinjen är att om vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så kan vi nu börja öppna upp lite försiktigt. Varje klubb kan utforma sina möten efter de förutsättningar som finns och som klubben tycker är bäst. En idé är träffas utomhus så länge det går vädermässigt. För att sen börja mötas inomhus fysiskt igen så bör möteslokalen medge att avstånd kan hållas. Kanske måste det till en begränsning i hur många som kan närvara fysiskt vid klubbmötet.
 
En del klubbar har redan nu börjat mötas både fysiskt och virtuellt samtidigt, vilket öppnar upp många möjligheter. Vi ser fram mot att fler och fler klubbar utnyttja dessa möjligheter.
 
Från distriktets sida kommer vi under augusti att genomföra flertalet seminarier / nätverksträffar över nätet för att ta upp ämnen som kom fram under vårens dialog med presidenter och tillträdande presidenter. Bland annat kommer vi att diskutera och dela med oss om ”Hur man kan börja komma igång igen efter/under Corona”, ”Klubbgemenskap och ett gott ledarskap i Coronatider”, ”Nya klubb- och medlemsformer”, ”Yrkesnätverkande eller yrkestjänst eller både och”. Återkom gärna om ni har specifika önskemål om ämnen att diskutera kring.
 
Guvernörsbesöken kommer att genomföras med start sista veckan i september och kommer att vara avslutade i mitten på december. Min förhoppning är att vi kan träffas live och samtidigt sända över nätet så att alla kan vara med. Det ska bli kul på riktigt att få träffa er alla.
 
Med dessa ord vill jag önska er alla en fortsatt bra sommar och min förhoppning är att nu vänder det mot ljusare mötestider.
 
Stefan Knutsson
Guvernör 2020-2021
Distrikt 2390