Publicerad av Viveca Serder den 05 Feb 2023
TRF
I den festliga Knutssalen på rådhuset i Malmö samlades ett sextiotal rotarianer den sista söndagen i januari för afternoon tea och gala för The Rotary Foundation – TRF. En gala där stämningen var hög och underhållningen fantastisk!
 
 
”Stämningen var hög och underhållningen fantastiskt” står det i ett av mailen efter söndagens gala för The Rotary Foundation (TRF) på rådhuset i Malmö!
 
Drygt sextio förväntansfulla personer hade anmält sig till galan. De bänkade sig vid de nio runda borden i den fantastiskt vackra Knutssalen på rådhuset i Malmö. Om någon organisation har ett evenemang, som politikerna i den så kallade representationskommittén i Malmö tycker är viktigt, kan man utan kostnad få ”låna” rådhuset med personal. Det tyckte man om vår tillställning och det tackar vi Malmö stad för!
 
Ann-Marie Holmstedt och Inger Lindqvist tillsammans med Viveca Serder inför galan.
 
Det bjöds på ”afternoon-tea” med goda tillbehör från Rådhuskällaren och musikunderhålling av Trio Amorosi med Gunilla Iberer vid pianot samt av Lykke och Jan-Erik Sääf. Det ”spratt” i benen när Trio Amorosi bjöd oss på ett Gerswin-medley och på dansant jazz. Lykke och Jan-Erik hade valt temat hopp, kärlek och frihet för sina framträdanden. Jan-Eriks funderingar kring texten i Abbas Fernando gick rakt in i själen, så lyssna extra noga nästa gång du hör den.
 
TRF-kommitténs ordförande Viveca Serder visade den imponerande ”kavalkad” av projekt, som klubbar i vårt distrikt varit involverade de senaste åren. Det var hjälp till tsunamidrabbade på Filippinerna, läsprojekt i Sydafrika och i Landskrona, coronainformation i Kenya, utbildning av personal på förskolor i Brasilien och mycket annat. Viveca visade också att klubbar och medlemmar de senaste fem åren skänkt 180 341 USD till polioutrotningen. Imponerande! Ännu mer imponerade blir den summan när TRFs World Fund lägger till medel och Gates Foundation bidrar med det dubbla. Då blir ”vårt” bidrag hela 581 023 USD! Enligt Unicef kostar en vaccindos ungefär två kronor. Det innebär att våra bidrag kunnat ge närmare tre miljoner barn var sin vaccindos!
 
Solveig Svensson har varit runt till de flesta kända hotell, restauranger och affärer på Österlen för att få gåvor till dagens auktion och lotteri. Det lyckades Solveig förträffligt med! Värdet på gåvorna var strax över 20 000 kronor, vilket också blev behållningen av evenemanget. Hälften kommer att gå till End Polio Now och hälften till TRFs Årliga fond.
 
Bland de som bidragit med gåvor kan nämnas Mossbylunds hotell och spa, Hotell Kivik, Brösarps Gästis, Svaneholms slott, Ängavallen, Hylkegården, Längorna i Skåne Tranås, Bo Olsson i Tomelilla, Butik Torsvik, Buhres Fisk, Katjas Café, Blomsterhuset Europa i Ystad, Hönsinge Hantwerksbryggeri, Kennet Bergendahl och Leif Mazetti-Nissen. Vi tackar alla våra sponsorer och ett särskilt tack till de som ropade in de som deltog i auktionen!
 
Hur det är att cykla runt halva Sverige, få företag att sponsra resan och Rotaryklubbar att ställa upp med mat och logi berättade Claes Rönnkvist om. En fantastisk insats för att bidra till att utrota polio! Jan-Erik Sääf sprang barfota längs Skånes sydkust i somras och hade musikkabaréer på kvällarna. Jan-Erik har fyllt 60 och ville dels visa att det även då går att göra sådant här, dels samla in pengar till något viktigt - nämligen att utrota polio! Jan-Eriks beskrivning av att springa barfota och vara tvungen att veta var man sätter ner fötterna vid varje steg man tar är värt en tanke!
 
Tack alla, som på olika sätt bidrog till den mycket trevliga och givande eftermiddagen!
 
Tillsammans gör vi världen lite bättre!
Vid pennan
Viveca Serder
PDG & Ordförande i TRF-kommittén