Posted by Mia Rolf on sep 30, 2018
Alex Östman har lärt sig hantera kulturskillnader under sitt år som utbytesstudent. Ansökan till Rotarys ettåriga utbytesprogram är öppet t o m 15 okt 2018, för året 2019-2020. 

Just nu är ansökan till ett år som utbytesstudent via Rotary, för perioden 2019-2020, öppen för alla ungdomar mellan 15 och 19. Rotary, Världens största yrkesnätverk med 1,2 miljoner medlemmar skickar varje år, ideellt, flera hundra ungdomar på ett års utlandsstudier. Ett år utomlands gav Alex Östman en stor frihetskänsla och ökad förståelse för andra kulturer och människor som har andra åsikter

Ungdomsutbytet inom Rotary är ett program som funnits sedan 1974 och är en del av Rotary Internationals ideella arbete för ökad internationell förståelse. Det ger ungdomar mellan 15 och 19 år möjlighet att besöka och studera i ett annat land under ett skolår.

Många ungdomar väljer varje år att åka som utbytesstudent med Rotary och tillbringa ett helt år utomlands. Som utbytesstudent bor du i familjer och går i motsvarande gymnasieskola. Du lär känna en ny kultur, får massor av nya vänner och lär dig ett språk. Din familj delar din erfarenhet genom att ta emot en utländsk utbytesstudent under samma tid som du är utomlands. Möjligheten är öppen för alla ungdomar i Sverige. Det är inget krav på medlemskap i Rotary.

Fram till 15 oktober är ansökan till året 2019-2020 öppen, mer information finns på https://www.rotarystudent.se/information-ettarsutbyte

Alex Östman från Limhamn, Malmö, har just kommit hem från ett år i Corunna, Michigan, Central States, USA. Så här berättar hon själv om sin upplevelse.

Vilka är de största upplevelserna och lärdomarna?

 • -Det som var underbart var alla härliga människorna som man lärde känna, det blev som att jag fick en till familj. Det är som en trygghet att veta att det finns någon där om något händer. Att resa iväg och vara helt själv ger en otrolig frihetskänsla, och man upplever ibland riktiga toppar, där man känner sig omringad av massa kärlek, och du har gjort det själv, du har skapat nya relationer, tagit till dig en ny kultur.
 • -Men alla utbytesstudenter som jag lärde känna, kunde också berätta om många stunder då man kände sig riktigt låg, nästan så man ville åka hem igen. Så kände jag också, men de här topparna gjorde att det hela tiden var värt det att stanna kvar.
 • -Samtidigt som man var väldigt fri visste jag att jag alltid hade Rotary att ringa till vid behov. Som när det inte blev så bra i din andra värdfamilj, då kunde Rotarys nätverk snabbt hjälpa mig vidare till en ny familj. Varje student har 2-3 värdfamiljer att bo hos under året, för att få uppleva mer av den nya kulturen. Man går i skolan ett år, men jag tror man lär sig mest om sociala band, kulturer och sig själv.

Vilka utmaningar kunder man stöta på?

 • -Allt var inte enkelt. I början av året hos den första familjen var det så mycket som var helt tvärtom mot hemma i min egen familj. De var väldigt tystlåtna, och de åt inga måltider tillsammans, de bråkade inte en enda gång under 7 månader. Det fanns en son som var 32 och bodde hemma, vilket var konstigt tyckte jag. Men i slutet av året insåg jag hur mycket de kommer att betyda för mig. Vi hade ett helt annat sätt att till slut komma nära varandra, ett sätt som var nytt för mig. I slutet insåg jag att min första värdfamilj var den bästa, vilket jag inte trodde i början!
 • -Det sätt vi hittade varandra på var något jag först tyckte var riktigt töntigt. Tex fick jag hänga med på stickningskvällar och pysselhelger med värdmammans väninnor. Men när man satt där så pratade vi om allt, och ställde frågor till varandra, och i efterhand kan jag se att just dessa träffar var oerhört viktiga för att förstå varandras kulturer och hitta varandra. Nu litar jag fullständigt på min första värdfamilj – det har blivit min andra familj - och känner verkligen att jag kan kontakta dem när som helst om jag skulle behöva hjälp eller stöd.

Hur var det att uppleva kulturen i ett nytt land?

 • -Min förväntningar på kulturen var att jag skulle komma till High School Musical ungefär. Men många av invånarna i Michigan är Trump-anhängare, konservativa, rasister, jägare med mycket vapen och stort sportintresse. Det var en chock att uppleva den helt öppna negativa attityden mot gay personer och svarta. Därför beslöt jag mig för, trots att jag hemma i Sverige är öppet gay, att inte göra en sak av det där, utan hålla det för mig själv. Det kändes tufft i början att höra alla kommentarer som man inte är van vid, till och med från lärare.
 • -En av mina bästa kompisar som jag lärde känna där, hon skrev att hon var så glad att jag gjort en stor påverkan på hennes liv, hade öppnat hennes ögon för det som pågick, när jag beskrev det ur mitt perspektiv. Samtidigt hade hon fått mig att bry mig lite mindre. Jag kom nära människor som jag aldrig kommit nära annars. Det fanns inget annat val än att hänga med dem ändå. Jag ändrades som person, blev lugnare, och det är skönt att inte längre behöva bli så arg över i mina ögon felaktiga åsikter.
 • -Jag lärde mig att vi är alla mer lika än olika, vi äter och dricker och har långa dagar, vi har alla kärleksproblem och det går att umgås trots olikheterna.
 • -I slutet av året fick över 60 utbutesstudenter från 30 olika länder åka tillsammans på en västkustresa till Los Angeles, Hollywood, Gran Canjon, Arizona och San Diego. Det var bra att det var i slutet, för alla hade lärt sig att nå människorna bakom nationaliteter och kulturer och vi kom jättenära varandra under resan.
 • -Under de sista dagarna berättade jag för en av mina kompisar, som var den största homofoben av alla, att jag är gay. Då kunde hon acceptera det och till och med säga att om jag skulle välja att skaffa barn eller gifta mig så skulle hon vara den första att vara där. Så jag vände åtminstone en person till att vara mer öppen!

Vad var det bästa med att resa med just Rotary?

 • -Det som Rotary gör som skiljer de från andra utbytesanordnare, är att de ordnar jättemycket event och aktiviteter för oss utbytesstudenter – varje månad! De gjorde att man kunde reflektera med de andra över vilka upplevelser man hade. Rotary följde också upp hur man mådde och utgjorde ett stort stöd och ett fantastiskt nätverk. En stor eloge till Rotary för det och för hela upplevelsen!