Rotary – engagemang som gör skillnad

Välkommen till ​​​Rotary distrikt 2390

Rotary är ett världsomspännande nätverk av 1,4 miljoner samhällsengagerade människor med olika yrkesbakgrund, ålder, religion och kunskap. Gemensamt är att vi vill mötas, utvecklas och ständigt vidga våra vyer. Vi träffas regelbundet i våra klubbar och inspireras av intressanta föredrag, samtidigt som vi gör goda insatser för samhället både här hemma och globalt. Vår vision är att bidra till en värld där människor agerar tillsammans för att skapa varaktig förändring. Därför engagerar vi oss särskilt för fred, hållbar utveckling, utbildning och hälsa.

Den sista distriktskonferensen innan vårt distrikt bildar ett nytt distrikt med vårt granndistrikt äger rum på Elite Marina Plaza i Helsingborg alldeles invid Helsingborg C den 20 april 2024 mellan nio och fem. Temat är Vår framtid – utmaningar och förhoppningar. Vad kan egentligen vara mer intressant just nu. En rad experter inom området delar med sig av sin kunskap. På kvällen anordnas en festlig bankett med bland annat spexkavalkad och en trerätters festmåltid. Alla medlemmar i distriktet är välkomna, varje klubb har redan betalat två ”fribiljetter” genom distriktsavgiften, men det finns plats för många fler. Så håll utkik efter inbjudan som kommer i mitten av januari!

Den 25 till 29 maj träffas tusentals rotarianer för den årliga Rotary International Convention, denna gång i Singapore. Konventet är en upplevelse utan gränser och väl värd en resa, säger de som har varit med tidigare. Du möter människor från hela världen som upplever tillsammans, delar idéer, vänskap och hopp tillsammans med varandra och världen. Läs mer på https://convention.rotary.org/en-us/. Bokar du ditt deltagande senast 15 december gäller extra förmånliga priser.

I början av januari fakturerar Rotary International alla klubbar avgiften för januari till juni 2024. Summan för Rotaryåret 2023/24 är 75 USD. Första hälften fakturerades i juli, så nu återstår 37,50 USD. Fakturan går till klubbens skattmästare, glöm inte att betala den före förfallodatum. Fakturan från RI går inte att ändra när den är utskickad, så det är väl använd tid att gå igenom medlemsregistret i ClubRunner och se till att det stämmer. Har ni någon medlem som lämnar Rotary eller byter klubb, måste medlemskapet vara avslutat i ClubRunner senast några dagar före årsskiftet för att ni inte ska behöva betala för denne även nästa halvår! Har din klubb prenumerationer på Rotary Magazine, kontrollera att dessa är rätt, så att ni slipper att betala för mycket. 

Nu är det dags för din klubb att lämna förslag till distriktsguvernör i det nya Rotarydistriktet 2395 för 2026/27. Guvernören är Rotary Internationals funktionär i distriktet och har som sin främsta uppgift att stödja, motivera och entusiasmera klubbarna. Guvernören skapar själv sin egen distriktsorganisation bestående av ett trettiotal distriktsfunktionärer och är ledare för denna under året. För att kunna utses till guvernör måste personen ha varit medlem i Rotary i minst sju år, ha fullgjort minst ett helt år som president, ha en klubb som nominerar och sen ger stöd åt guvernören under året samt vara väl förtrogen med Rotarys värderingar och verksamhet. 

Den 20 december kl 19.00 arrangerar Rotary Helsingborg International en julkonsert i S:ta Maria kyrka till förmån för Rotary Doctors. Medverkande är Kammarkören Vox Mariæ, Damkören Öresunds Vokalensemble, Alexander Ivarsson – klarinett samt Åsa Ström Boman och Glenn Håkansson betraktelse. Biljetter köper du genom att betala in 200 kr/person till Swish 123239 8865 eller bankgiro 5874-8443 senast 13 december. Ange Julkonsert. Barn under 12 har fri entré. Det finns också möjlighet att betala vid entrén med Swish.

Även i år anordnar Lund Rotary Club den traditionella nyårskonserten på Nyårsdagen kl 15.30 och 19.00. Konserten hålls på Lunds Stadsteater och på scenen står pianosolisten och konferenciern Hans Pålsson, sångsolisten Cecilia Hjortsberg samt Nyårssymfoniorkestern under ledning av Kjell-Åke Bjärming. På programmet finns musik av bland annat Mozart, Dvorak, Alfvén, Strauss, Puccini och Offenbach. Biljetterna säljs för 375 kr på www.ticketmaster.se samt Visit Lund. Blir det ett överskott går det till End Polio Now. Välkommen!

Lite då och då uppstår behovet av att kort presentera vad Rotary egentligen är. För att stötta i den situationen har distriktets Public Image-kommitté nu tagit fram en snabb och enkel presentation med tolv powerpointbilder som hjälper dig igenom grundläggande fakta som Vad är Rotarys vision? När bildades Rotary? När kom Rotary till Sverige? Vad är Rotary idag? Hur fungerar klubbarna? Vad innebär End Polio Now? Vilka är våra fokusområden? Hur gör vi världen lite bättre? Presentationen finns både som Powerpoint – som du själv kan komplettera med information till exempel om din klubb – och som pdf-fil. 

Klicka här för att ladda ner önskad presentation!

Hittills har vårt distrikt i år bidragit med nästan 10.000 USD till utrotningen av polio. Många bidrag är på väg som resultat av klubbarnas aktiviteter den senaste veckan och de nittiotal deltagarna på galan på Malmö Rådhus inbringade närmare 18.000 kronor! Klubbarna har också genom sin avgift till distriktet bidragit till firandet av World Polio Day och därmed till End Polio Now.

Låt din Rotaryklubb vara med och bidra till barn och mödravård för fler! I bergiga delar av North Pokot, Kenya finns ingen barn- och mödravård. Därför startar nu Rotary Doctors en ny jeeplinje för att nå ut med vaccin, mödravård och preventivmedel till befolkning där. Detta är den bästa investering som kan göras för bättre hälsa. Rotary Doctors ska vara där vi behövs mest och ber därför om din klubbs stöd för denna nya jeeplinje.

Lundaklubbarna har ett gemensamt projekt med Fontänhuset i Lund, där Rotarymedlemmarna tillsammans är mentorer till studie- och jobbenhetens medlemmar på Fontänhuset. Tillsammans kan vi alla göra Lund till en stad där vi tillsammans gör skillnad för en bättre psykisk hälsa. Är du intresserad, välkommen till en kickoff-, matchnings- och mingelträff den 10 oktober på Fontänhuset. Den 23 januari kl 18.00 är det sen Avstämningsmingel och uppföljning av hur mentorskapet fortskrider och den 21 maj kl 18.00 Resultatmingel. Anmälan till mentorskapet sker via mail till anne.schildt@lundsfontanhus.se. Har du frågor mejla till AG Lund Annika Svensson Dalgren på annika@positor.se. Varmt välkomna!

Den 24 oktober - World Polio Day - blir det en gala på Malmö Rådhus. Det kommer att serveras en god måltid, bli underhållning av "Det gamla gänget" om Povel Ramel, informeras om vad Rotary gör inom polioutrotningen, bli lotterier med fina vinster och förhoppningsvis ges exempel på vad klubbarna gjort för att få in bidrag till End Polio Now. Det finns några platser kvar, så anmäl Dig här senast den 15 oktober!

Den 20-22 september 2024 står Malmö och vårt Rotarydistrikt värdar för Rotary Action Summit Malmö 2024. Ett evenemang som är öppet för alla medlemmar i Rotary och Rotaract primärt i Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Polen och Sverige. Du kan så klart komma och vara deltagare under dessa dagar och bredda ditt nätverk, skapa nya kontakter, lära dig mer och ha väldigt skoj. Är du nyfiken på vad evenemanget innebär och på vilket sätt du kan engagera dig? Var då med på vårt informa­tions­möte onsdag den 18 oktober 19.00 till 20.30 på Zoom.

Distriktets nyhetsbrev
Veckobrevet som kommer före
Guvernörens månadsbrev
Info från distriktets kommittéer
Internationellt
Rotary leads 28 sessions at United Nations climate conference

Presentations and workshops at COP28 highlight community-led solutions and partnerships.

Consider your carbon foodprint

If all the climate change solutions, from electric cars to wind turbines, there’s a powerful one that’s staring you in the face — at breakfast, lunch, and dinner.

Distrikts-arrangemang
Dagens klubbmöten

Rotary i Malmö

 

Rotary i Helsingborg och Höganäs

 

Rotary i Lund

 

Rotary i östra Skåne

 

Rotary i Mellanskåne

 

Rotary i södra Skåne