Publicerad den 17 Oct 2020
Lördagen den 24 oktober är det World Polio Day/Världspoliodagen. En dag som i år kanske känns än mer viktig och relevant att uppmärksamma. 
För oss inom Rotary är kampen mot polio viktig. Vi gav 1988 ett löfte till världen att vi skulle bekämpa denna sjukdom till dess att den var utrotad. Då fanns det fler än 380.000 registrerade fall av polio världen över, idag är det 104!
 
Rotarys medvetna kamp mot polio har spelat roll. Nu gäller det att vi kör hela vägen in i kaklet. Över hela världen engagerar sig medlemmar i Rotary just denna dag för att samla in medel för att utrota polio. Läs mer om vad som händer och kan göras i din närhet!
Rotary har lovat världen – vi ger inte upp förrän polio är utrotat. 99,9 % av världens befolkning lever ett liv fritt från polio. Vi kämpar på tills siffran är 100,0 %.
 
För varje dollar (ca 10 kr) vi samlar in bidrar Bill and Melinda Gates Foundation med 2 dollar. Det ger totalt sett tre dollar i kampen mot polio. Tre dollar är vad som krävs för att ge ett barn ett poliofritt liv.
 

Det här händer i vårt distrikt av Rotary:

Listan uppdateras löpande. Senaste uppdatering gjordes 22 oktober 2020.
 

På World Polio-dagen 24 oktober:

Lördag den 24 oktober mellan 10.30 och 12.00 uppmärksammas EndPolioNow i samband med World Polio Day genom ett live event på Burlöv Center med fokus på Rotarys starka åtagande att utrota polio. Eventet, som sänds via webben, startar 10.30 och håller på till 12.00. Det blir trevliga inslag om vad som händer runt om i distriktet, varvat med information om EndPolioNow och distriktets nya insamlingsinitiativ 58-öresutmaningen. Det blir musik, intervjuer, live lägesrapport, diplomutdelning och mycket mer. Eventet är ett samarbete mellan distrikt 2390 och Burlöv RK, Burlöv-Karstorp RK samt Lomma Bjärred RK. Klicka här för att vara med!
 
I Malmö-Lorensborg Rotaryklubb kommer insamling ske bland klubbens medlemmar i samband med ordinarie klubbmöte till förmån för End Polio Now. 
 
Från Lund-Kloster Rotaryklubb rapporteras att klubben kommer göra en inbetalning direkt till End Polio Now.
 
Bjuv Rotaryklubb skänker överskottet från klubbens julfest 2019  på 10 000 kronor till kampen mot polio. Vanligtvis brukar klubben även skänka överskottet av lotteriverksamheten i samband med julmarknaden på Wrams Gunnarstorp som brukar äga rum i Allhellgonahelgen. I år är denna julmarknad inställd. 
 
Vanligtvis brukar Falsterbo-Skytts Rotaryklubb genomföra en aktivitet på Toppengallerian i Höllviken, Läkarbänken, där läkare i klubben kollar blodtryck och får in bidrag till End Polio Now. I år kan inte den aktiviteten genomföras men klubben köpte in 300 End Polio Now-pennor istället.
 
Höör Rotaryklubb kommer den 29 oktober ägna sitt möte åt polio. En av medlemmarna, Anders Hedve, kommer berätta om hur det var att som barn drabbas av polio och sedan dess leva med konsekvenserna. Klubben kommer även köpa in End Polio Now-pennor.
 
I Landskrona-Citadell Rotaryklubb har en utmaning gått ut till medlemmarna. De uppmanas att frivilligt skänka ett bidrag till End Polio Now och då kommer lika mycket skänkas från klubben, dock minst 3 000 kronor. Dessutom kommer det läggas upp informationsfilm på klubbens Facebook kring End Polio Now och man hoppas på uppmärksamhet i lokal media.
 
I Glumslöv kommer Landskrona-Glumslöv Rotaryklubb tillsammans med Rotaract Glumslöv-Rydebäck (under bildande) arrangera en tipsrunda. De kommer stå i byn, bjuda på kaffe och sälja End Polio Now-pennor. Samarbete med Frivilliga Brandkåren som visar sin nya brandbil och tar upp anmälningar till HLR-kurser. Ett tillfälle att träffas, både rotarianer och bybor, ute i friska luften och göra gott. Det hela kommer äga rum utanför Matöppet Glumslöv. Dessutom kommer Nattvandring i Glumslöv i samarbete med Glumslöv FotbollsFörening vara delaktiga i lördagens aktivitet. 
 
Eslöv-Sallerup Rotaryklubb kommer avsätta intäkterna från sitt veckolotteri samt via medlemmarna sprida budskapet kring End Polio Now.
 
Hörby Rotaryklubb planerar en utomhusaktivitet under Världspoliodagen i Fulltofta Naturcenter. Förutom att informera om Rotary och kampen mot polio kommer de sälja sin egen andelshonung och ta deltagare ut på så kallad "breathwalkning" i naturen.
 
Simrishamn Rotaryklubb och Hammenhög Rotaryklubb kommer att vara på torget i centrala Simrishamn kl 11–13, där de säljer End Polio Now-pennor och informerar om Rotary och arbetet mot polio.
 
Klubbarna i Helsingborg diskuterar en gemensam aktivitet på stan. Enligt Helsingborg-Magnus Stenbock Rotaryklubb kommer pengar att avsättas i denna månad till End Polio Now.
 
Malmö-Västra hamnen Rotaryklubb drog igång en insamling via Facebook den 24 september med målet att samla in minst 5000 kronor fram till den 24 oktober. En insamling primärt riktad mot sidans externa följare. Klubben kommer låta överskottet från vinlotteriet tillfalla End Polio Now.
 
 
En av medlemmarna i Malmö-Möllevången Rotaryklubb, Dan Chronberg, har skrivit boken "Från Vinslöv till Addis Abeba: En byggargosses krokiga vandring". En personlig berättelse om udda händelser och skeenden ofta långt utanför byggandets värld runt i världen under 30 år. Boken säljs så att klubben får behålla 1/3 av priset som läggs i en pott till End Polio Now. Klubben kommer sedan lägga lika mycket pengar i bidrag till kampen mot polio.
 
Vad gäller drycker så har Malmö-Öresund Rotaryklubb tagit fram ett paket med öl, lättöl (2,2 %) och folköl (3,5 %). Ölen kommer från Hönsinge Hantwerksbryggeri och är försedda med specialdesignade etiketter. De kommer att ha en klubbfest med respektive och vänner med lotteri till förmån för World Polio Day tisdagen den 20 oktober på restaurang Chilla, Medeon, Mobilia med start kl 18.

Från Svedala Rotaryklubb rapporteras att de i oktober kommer ha ett lite annorlunda upplägg kring sitt projektlotteri. Normalt sett kostar en lott i projektlotteriet 20 kronor. Under oktober månad säljs en lott och en End Polio Now-penna för paketpriset 50 kronor. Vinsterna är donerade och all behållning går till End Polio Now.
 
När Malmö-Södra Rotaryklubb i veckan hade Past presidentträff efterskänktes måltidsavgiften till förmån för End Polio Now. Dessutom säljer klubben End Polio Now-pennor i samband med ordinarie klubbmöten.
 
I samband med ordinarie veckomöte kommer Ystad-Tornväktaren Rotaryklubb, både den 20 och 27 oktober, uppmärksamma World Polio Day samt skickar bidrag på 5 000 kr till End Polio Now.
 

Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb kommer att stå ute på gågatan i Trelleborg mellan klockan 10-14 och sälja End Polio Now-pennor och prata om Rotary. Det är så kallad Långlördag/Shoppinglördag med en del olika aktiviteter på stan.
 
Malmö-Slottstaden Rotaryklubb kommer ge överskottet av klubblotteriet under oktober månad till End Polio Now.
 
Lund-Ideon Rotaryklubb kommer under oktober månad låta alla insamlade pengar gå till End Polio Now. Det finns dessutom en spargris i klubben till vilken pengar skänks när det finns anledning. Anledning till donation till spargrisen är när någon medlem varit i tidningen, fyllt år, haft namnsdag eller haft en händelse privat eller jobbmässigt. Klubben har dessutom antagit guvernörens 58-öresutmaning vilket skulle ge 13 000 om alla medlemmar antar utmaningen.
 
 

Efter den 24 oktober:

Trelleborg Rotaryklubb kommer i ett av sina radioprogram i november prata om polio och Rotarys kamp.
 
Under ordinarie lunchmöte i Kävlinge Rotaryklubb, måndagen den 26 oktober, kommer Sonja Andersson hålla föredrag om Rotarys poliobekämpning. Det blir berättelser om möten med FN-ledningen i Afrika, utmaningarna med poliovaccineringen i Nigeria samt framtida strategier kring Pakistan. Behållningen från dagens lotteri kommer tillfalla End Polio Now.
 
Skurup Rotaryklubb kommer att i samband med ordinarie klubbmöte den 26 oktober promenera i parken vid Svaneholms slott, om vädret tillåter. Den som deltar i promenaden lägger 100 kronor eller mer i bidrag till End Polio Now i startavgift.
 
Den 4 november kommer Burlöv Rotaryklubb och Burlöv-Karstorp Rotaryklubb ha öppet hus i sin lokal på Burlövs center. Under denna dag kommer klubbarna informera om Rotary och sälja End Polio Now-pennor.
 
Har du mer information om t.ex. vad din klubb gör, kontakta Ulf Bingsgård, som är samordnare för World Polio Day i distriktet.